Američka ministarka finansija traži probijanje granice zaduživanja

Jelen: „SAD u oktobru ostaju bez novca za otplatu dugova“

NovacSvetVesti

9.9.2021 12:07 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen: „SAD u oktobru ostaju bez novca za otplatu dugova“ Jelen: „SAD u oktobru ostaju bez novca za otplatu dugova“
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) uputila je pismo upozorenja predsednici Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nanci Pelosi) da će američkoj vladi u... Jelen: „SAD u oktobru ostaju bez novca za otplatu dugova“

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) uputila je pismo upozorenja predsednici Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nanci Pelosi) da će američkoj vladi u oktobru efektivno ponestati novca ako Kongres ne bude odobrio mere za povećanje federalnih limita zaduženosti.

Jelen je navela da je Ministarstvo finansija preduzelo “vanredne mere“ kako bi se vlada snabdela novčanim sredstvima, prenosi Deutsche Welle. Ona je napomenula u pismu da, ukoliko granica duga ne bude podignuta, “SAD neće biti u mogućnosti da ispune svoje obaveze, prvi put u istoriji“. Američki državni dug naglo je porastao tokom pandemije, jer je Vašington usvojio tri velika zakona o potrošnji kako bi pomogao ekonomiju.

Kongres nikada nije propustio da preduzme mere za podizanje gornje granice duga ili da ga suspenduje, umesto da se suoči sa nedostatkom finansiranja. Međutim, politička borba oko budžeta između administracije Baraka Obame (Barack Obama) i republikanaca potrajala je 2011. godine dovoljno dugo da bi agencija za kreditni rejting Standard & Poor’s prvi put u istoriji snizila kreditni rejting zbog duga Trezora sa svog AAA rejtinga.

Jelen je navela u pismu da na osnovu pouzdanih i novih informacija veruje da će najverovatnije tokom oktobra biti iscrpljeni gotovina i vanredne mere, ali da Trezor ne može da navede tačan datum kada će se to dogoditi. Ograničenje duga suspendovano je na dve godine, počev od jula 2019. godine, kada je javni dug podložan ograničenju iznosio 22.000 milijardi dolara. Po isteku suspenzije, granica duga resetovana je na 28.000 milijardi dolara.

Foto: Pixabay.com

“Odlaganje koje dovodi u pitanje sposobnost savezne vlade da ispuni svoje obaveze verovatno bi nanelo nepopravljivu štetu američkoj ekonomiji i globalnim finansijskim tržištima“, navela je ministarka, prenosi FT. Ona je dodala da bi čak i “čekanje do poslednjeg trenutka“ za izbegavanje krize ograničenja duga moglo da nanese ozbiljnu štetu poslovnom i poverenju potrošača, da poveća kratkoročne troškove zaduživanja poreskih obveznika i da negativno utiče na kreditni rejting SAD.

“U vreme kada američke porodice, zajednice i preduzeća i dalje pate od posledica globalne pandemije, bilo bi posebno neodgovorno ugroziti punu veru i ugled SAD“, ocenila je Jelen. Povećanje limita duga moglo bi da se usvoji kao samostalan zakon, mada može da bude povezano sa drugim ekonomskim i budžetskim zakonima o kojima će Kongres raspravljati u narednim nedeljama.

Foto: Pixabay.com

Pelosi je rekla novinarima da se “to mora dogoditi“, ističući da su demokrate u vreme administracije Donalda Trampa (Donald Trump) podržale povećanje granice duga, jer je to “odgovorno“ i da se nada da će republikanci učiniti isto. Očekuje se da će republikanci iskoristiti priliku da zauzvrat dobiju ustupke od demokrata, konkretno navodeći da će se uprotiviti dodavanju odredbe o hitnom budžetskom predlogu.

Neki republikanci zahtevaju da demokrate prilože odredbu za infrastrukturni plan u obimu oko 1.000 milijardi dolara, što su demokrate odbacile, jer žele da plan proguraju prostom većinom u Kongresu, kroz proceduru o hitnom budžetskom predlogu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...