Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

GRAĐANI TUŽE BANKE ZA TROŠKOVE OBRADE KREDITA Sudovi zakrčeni količinom pristiglih predmeta

BankeNovacSrbijaVesti

27.10.2020 13:41 Autor: Julijana Vincan 3

GRAĐANI TUŽE BANKE ZA TROŠKOVE OBRADE KREDITA Sudovi zakrčeni količinom pristiglih predmeta GRAĐANI TUŽE BANKE ZA TROŠKOVE OBRADE KREDITA Sudovi zakrčeni količinom pristiglih predmeta
Sudovi u Srbiji gotovo da su paralisani ogromnim brojem predmeta u kojima građani tuže banke za troškove obrade kredita. Reč je o desetinama hiljada... GRAĐANI TUŽE BANKE ZA TROŠKOVE OBRADE KREDITA Sudovi zakrčeni količinom pristiglih predmeta

Sudovi u Srbiji gotovo da su paralisani ogromnim brojem predmeta u kojima građani tuže banke za troškove obrade kredita.

Reč je o desetinama hiljada tužbi, a strukovna udruženja sudija i tužilaca već traže od države da se pronađe rešenje za ovaj problem, objavio je RTS.

Potpisivanje ugovora
Foto: Pixabay.com

Dušan Marković iz Jagodine tužio je svoju banku za naplaćene troškove obrade kredita. Smatra da je u pravu i da banka osim kamate nije imala osnova da naplati ništa drugo. Pronašao je ugovore, angažovao advokata i nada se da će spor sa bankom biti brzo rešen.

„Prvo nam naplaćuju najveće kamate u Evropi, a još preko toga ti naplate neki trošak obrade koji je nezakonit, neustavan, kako god hoćete, tako da nema smisla“, navodi Dušan Marković, podnosilac tužbe.

U parničnim odeljenjima sudova koja postupaju u prvom stepenu pojačan je priliv novih predmeta protiv banaka.

Žene na poslu
Foto: Pexels.com

Nema presuda u korist banaka

„Ove godine podneta je 191 tužba od strane građana protiv više banaka. Od toga je u 22 predmeta postupak okončan donošenjem presuda u korist građana, tako da u ovom sudu nema nijedne presude koja je doneta u korist banaka“, navodi Jasmina Tašković, sudija.

Zastupanjem građana u predmetima protiv banaka bave se advokati, razna udruženja i agencije i gotovo svi gradovi oblepljeni su obaveštenjima kome se javiti. Poslednjih dana krenulo je i nasumično pozivanje građana telefonom s pitanjem – da li ste imali kredit? Zastupnici se obično naplaćuju po pravosnažnosti presude od strane koja izgubi spor.

„Banke nisu kod svakog klijenta naplaćivale trošak obrade, ali u većini slučajeva jesu. Tamo gde je naplaćen taj trošak obrade, klijenti treba da imaju ugovor o kreditu, gde se to vidi i to je osnov za podnošenje tužbe“, objašnjava Ivan Milošević, advokat.

Digitron i papiri
Foto: Pixabay.com

Banke naplatile više od 10 milijardi dinara

Strukovno Udruženje sudija i tužilaca zatražilo je od Vlade da učestvuje u rešavanju ovog pitanja na brz i pogodan način, jer preti blokada sudova.

„Svi sudovi svih nivoa u Srbiji su u ozbiljnoj opsadi zbog ovih predmeta. Da ne budem pogrešno shvaćena, građani imaju pravo da svoje pravo zaštite pred sudom, ali sud je to pitanje rešio, sada treba naći pogodan način da se prevaziđe ova situacija blokade rada sudova“, naglašava Ivana Josipović, predsednica UO Udruženja sudija i tužilaca.

Sudijski sto i čekić
Foto: Pexels.com

Banke kažu da nema pravnog osnova za tužbe i često se žale drugostepenim sudovima. Ističu da je klijent pre potpisivanja ugovora bio upoznat sa uslovima i da naknade za troškove obrade postoje i u inostranstvu.

Ima i pokušaja da se klijenti vansudski nagode sa bankom. Pojedinačne brojke često nisu velike, ali u ukupnom zbiru, prema računicama udruženja potrošača, banke su na ime troškova obrade kredita naplatile više od 10 milijardi dinara.

 • Gabi

  27.10.2020 #1 Author

  Kako ljudi troše svoje vreme i energiju u pogrešne svrhe, i to masovno, zaista se „masa“ nikada neće opametiti (kada uzimaju kredit, bitno im je samo da ga dobiju, a nekoliko godina kasnije se kao dosete da su oštećeni)…

  Odgovori

 • Bane

  25.2.2021 #2 Author

  Dobra odluka suda da se ne naplaćuje usluga obrade kredita ,i treba banke da vrate poveriocima sredstva koja su im uzeli.

  Odgovori

 • Marta

  26.2.2021 #3 Author

  Tuzilii ne tuzili platice te sve.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...