Voren Bafet iznenadio i zaintrigirao tržište

Velika prodaja akcija iz portfelja kompanije Berkshire Hathaway

BerzaInvesticijePoslovanje

19.11.2023 12:22 Autor: Vladimir Jokanović 6

Velika prodaja akcija iz portfelja kompanije Berkshire Hathaway Velika prodaja akcija iz portfelja kompanije Berkshire Hathaway
Kompanija Berkshire Hathaway čuvenog investitora Vorena Bafeta (Warren Buffett) oslobodila se 850 miliona dolara vrednih akcija General Motorsa (GM) u trećem kvartalu, prema dokumentaciji... Velika prodaja akcija iz portfelja kompanije Berkshire Hathaway

Kompanija Berkshire Hathaway čuvenog investitora Vorena Bafeta (Warren Buffett) oslobodila se 850 miliona dolara vrednih akcija General Motorsa (GM) u trećem kvartalu, prema dokumentaciji američke Komisije za hartije od vrednosti.

Nedavne prognoze nagoveštavaju da će protekli štrajk zaposlenih kompanije GM umanjiti njenu ovogodišnju zaradu za oko 800 miliona dolara. GM akcije čine mali procenat portfelja kompanije Bershire Hathaway vrednog 313 milijardi dolara, prenosi CNN.

Bafet je takođe u trećem kvartalu rasprodao akcije drugih kompanija iz portfelja Berkshire Hathaway, uključujući Amazon, HP, Chevron, Procter&Gamble, UPS, Mondelez International i Johnson & Johnson. Kompanija je u prošlom kvartalu prodala akcije ukupne vrednosti oko sedam milijardi dolara, a kupila je akcije za 1,7 milijardi.

U prošloj godini Berkshire Hathaway je prodao akcije u vrednosti od oko 40 milijardi dolara, a prošli kvartal završio je sa rekordnih 157 milijardi dolara u gotovini. Kompanija je imala oko 147 milijardi dolara na kraju drugog kvartala i nadmašila je prethodni rekord od 149 milijardi dolara iz 2021. godine.

Novac, koji se uglavnom drži u kratkoročnim obveznicama američkog trezora, značajno je uvećan zbog rasta kamatnih stopa. Bafet je ranije ove godine odbacio ocenu agencije Fitch Ratings o sniženju kreditnog rejtinga SAD sa najvišeg AAA na AA+, navodeći da je baš te nedelje kupio obveznice u vrednosti 10 milijardi dolara, kao i nedelju dana ranije.

Foto: Freepik.com

Konglomerat Berkshire Hathaway takođe je prodao više od 60 odsto svog udela u kineskoj kompaniji za proizvodnju električnih vozila BYD od avgusta. Bafet je kupio akcije kompanije BYD 2008. godine za 232 miliona dolara, što je bilo 25 odsto akcija BYD-a na berzi u Hong Kongu, prenosi Business Insider.

Vrednost akcija kineske kompanije u međuvremenu je porasla za nešto više od 745 odsto.

Prodaja akcija upečatljiva je iz više razloga, a posebno jer se zna da Bafet retko prodaje akcije, jer to povlači plaćanje poreza, a on lično često ističe da je njegov poslovni princip ulaganje na duge staze. Na primer, Berkshire Hathaway čuva svoje akcije u kompanijama Coca-Cola i American Express već 30 godina, koje sada zajedno vrede 50 milijardi dolara.

Berkshire Hathaway prijavio je prošle nedelje svoju zaradu u trećem kvartalu, koja je pokazala neto gubitak od 12,77 milijardi dolara, ali je operativni prihod kompanije porastao za 40,65 odsto u odnosu na isti period prošle godine na 10,76 milijardi dolara.

Bafet se nije obratio akcionarima pismom, ali je kompanija saopštila da su gubici uzrokovani promenama tokom trećeg kvartala u nerealizovanim dobicima koji su postojali u ulaganjima u kapital imovine. U saopštenju je navedeno i da je iznos investicionih dobitaka i gubitaka u bilo kom kvartalu obično „besmislen“, kao i da brojke mogu biti izuzetno obmanjujuće za investitore.

Neki analitičari navode da su nedavne Bafetove prodaje akcija u skladu sa očekivanjem recesije i činjenicom da su akcije trenutno skupe. Međutim, drugi stručnjaci ne vide Bafetove manevre kao znak budućih nemira na tržištu. Oni ocenjuju da bi problemi za američku ekonomiju mogli da nastanu zbog visokih kamatnih stopa, a ne od slabljenja berze. Jedna od glavnih zagonetki je gde će Bafet uložiti svoj novac od prodatih akcija.

 • BLIZANAC

  19.11.2023 #1 Author

  Mnogo je ovakvih iznenadjenja na tržištu

  Odgovori

 • LAV

  19.11.2023 #2 Author

  Bitno da se prodaje.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  19.11.2023 #3 Author

  Cim je Bafet toliko akcija prodao negde ce ih pametno uloziti…

  Odgovori

 • GAGA

  19.11.2023 #4 Author

  Bitno da se nesto desava na trzistu

  Odgovori

 • SUNCICA

  19.11.2023 #5 Author

  Lepa i pametna investicija

  Odgovori

 • Cale

  20.11.2023 #6 Author

  Zanimljivo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.