Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Nezaposleni imaju priliku da steknu dragocena IT znanja

Besplatna online obuka šansa za preokret u karijeri

Bolji posaoHi-techInovacijeNovac

21.7.2021 14:27 Autor: Nikola Nedeljković 1

Besplatna online obuka šansa za preokret u karijeri Besplatna online obuka šansa za preokret u karijeri
Svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) mogu da se prijave za specijalističku obuku iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, koju... Besplatna online obuka šansa za preokret u karijeri

Svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) mogu da se prijave za specijalističku obuku iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, koju ova služba organizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Cilj obuke je osposobljavanje kadrova, kako bi u doglednom periodu stekli znanja neophodna za rad u nekoj od ponuđenih IT oblasti.

Žena na poslu, programerka programira na laptopu
Foto: Unsplash.com

Šta je cilj programa?

U ponudi su obuke za zanimanja Software Developer, Data Analyst, IT Administrator i AI Practitioner. Kurseve organizuje kompanija „Semos education“, kao podršku Globalnoj inicijativi za sticanje digitalnih veština kompanije Microsoft (GSI).

„U eri digitalizacije i ubrzanog tehničko-tehnološkog razvoja, posedovanje znanja, veština i kompetencija u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, od presudne je važnosti za konkurentno istupanje na tržištu radne snage. Sa aspekta lica, informatička pismenost predstavlja preduslov za kvalitetno i održivo uključivanje u svet rada. Sa aspekta društva, investiranjem u veštine, za kojima postoji potražnja na tržištu rada, doprinosi se modernizaciji tržišta rada, rastu zasnovanom na znanju i dostojanstvenom radu, odnosno unapređenju zapošljivosti i povećanju zaposlenosti, što je u skladu sa nacionalnim strateškim ciljevima i prioritetima utvrđenih Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine“, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Navedene obuke biće realizovane onlajn, dok je učešće nezaposlenih lica sa evidencije NSZ, koja se prijave za ovaj vid stručnog usavršavanja, potpuno besplatno. Jedini uslov za pohađanje obuka je poznavanje engleskog jezika.

„Učešćem u navedenim obukama radi se na podizanju nivoa kompetentnosti, konkurentnosti i zapošljivosti nezaposlenih lica i to sticanjem dodatnih znanja i veština za obavljanje poslova u okviru informacionih tehnologija, u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada i poslodavaca, kao i utvrđenim potrebama lica, odnosno unapređenju nivoa zapošljivosti i konkurentnijeg istupanja na tržištu rada teže zapošljivih lica“, kažu u NSZ.

Broj prijava nije ograničen

Teže zapošljiva lica, pripadnici osetljivih grupacija trebalo bi da imaju prioritet prilikom uključivanja u specijalističke informatičke obuke koje se sprovode u okviru mera dodatnog obrazovanja i obuka Nacionalne službe za zapošljavanje.

Foto: Shutterstock.com

„Broj lica koja će biti uključen u obuke trenutno nije ograničen, a zavisiće i od interesovanja lica, broja prijava i mogućnosti izvođača obuke. Pored nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, u program mogu da se uključe i studenti, koji će poziv i obaveštenje dobiti preko svoje visokoškolske ustanove“, navode iz nacionalne službe za zapošljavanje.

Prijava lica za obuku vrši se putem internet sajta http://gsi.algoritam.org i trajaće do 1. septembra 2021. godine. Planirani početak obuka je 13. septembar 2021. godine. Trajanje programa i dinamika zavisi od vrste obuke.

  • Anna

    21.7.2021 #1 Author

    Odlična akcija. Mnogima će to značiti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...