francuska kompanija profitabilna poslednje dve godine

BlaBlaCar uzeo kredit od 100 miliona evra za ulaganje u startape

InovacijeInvesticijeNovacSvet

4.4.2024 13:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

BlaBlaCar uzeo kredit od 100 miliona evra za ulaganje u startape BlaBlaCar uzeo kredit od 100 miliona evra za ulaganje u startape
BlaBlaCar je kultno ime u francuskom startap ekosistemu. Kompanija koja je započela svoju putanju od nezgrapne internet zajednice za deljenje vožnje i jednostavniju i... BlaBlaCar uzeo kredit od 100 miliona evra za ulaganje u startape

BlaBlaCar je kultno ime u francuskom startap ekosistemu. Kompanija koja je započela svoju putanju od nezgrapne internet zajednice za deljenje vožnje i jednostavniju i jeftiniju nabavku autobuskih karata, postoji već 18 godina.

U fazi razvoja kompanija je prikupila stotine milione evra i dostigla željeni status firme-jednoroga. Zatim se proširila na nekoliko kontinenata, i konačno počela da razmišlja o dugoročnoj profitabilnosti.

Kako prenosi TechCrunch, kompanija BlaBlaCar obezbedila je revolving kredit od 100 miliona evra, a on će biti namenjen za održivo poslovanje, ali i dalje investiranje u rast, što podrazumeva i akvizicije.

„Kredit je super fleksibilan“, prokomentarisao je suosnivač i izvršni direktor kompanije Nikolas Bruson (Nicolas Brusson). Kreditnu liniju od 100 miliona evra zajednički je odobrilo nekoliko velikih banaka sa sedištem u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD. Bruson je rekao da planira da iskoristi pomenuti zajam za kupovinu manjih kompanija – potencijalno zanimljivih startapa koji se bore da privuku sredstva većih ulagača.

Iako nije listiran na berzi, BlaBlaCar je saopštio da već dve godine posluje u plusu, tačnije od drugog kvartala 2022. godine. To je posebno značajno u kontekstu izazova sa kojima se suočavaju francuski startapi, osim onih u sektoru veštačke inteligencije.

Kompanija je samo u 2023. godini ostvarila prihod veći od 250 miliona evra, što predstavlja rast od skoro 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...