Evropske investicione banke sklopile manje poslova u prošloj godini

BNP Paribas i Deutsche Bank smanjili bonuse za oko pet odsto

BankeEUNovac

19.3.2024 14:44 Autor: Vladimir Jokanović 2

BNP Paribas i Deutsche Bank smanjili bonuse za oko pet odsto BNP Paribas i Deutsche Bank smanjili bonuse za oko pet odsto
Evropske investicione banke smanjile su bonuse drugu godinu zaredom nakon dugotrajnog pada u sklapanju poslova. Deutsche Bank i BNP Paribas isplatile su najniže godišnje... BNP Paribas i Deutsche Bank smanjili bonuse za oko pet odsto

Evropske investicione banke smanjile su bonuse drugu godinu zaredom nakon dugotrajnog pada u sklapanju poslova. Deutsche Bank i BNP Paribas isplatile su najniže godišnje bonuse, jer su visoke kamatne stope odvratile kompanije od podizanja kredita i ohladile tržište.

Deutsche Bank, najveća nemačka banka, najavila je prošle nedelje smanjenje svog fonda bonusa za prošlu godinu za 5,5 procenata, prenosi Financial Times. Najveća banka u evrozoni, BNP Paribas smanjila je svoj fond za oko pet procenata.

UBS bi trebalo krajem marta da saopšti podatke o bonusima nakon godine testiranja svoje investicione banke, ali i velike finansijske pakete za neke bankare koji su radili za Credit Suisse, kako bi prihvatili da ostanu nakon preuzimanja.

Naknade za evropsko investiciono bankarstvo pale su na 17,2 milijarde dolara prošle godine, što je pad sa više od 30 milijardi dolara 2021. godine i najniži ukupni iznos od 2016. godine, prema podacima koje je objavio Dealogic.

Procenjuje se da su bonusi na Wall Streetu prošle godine smanjeni za 25 procenata, prema podacima konsultantske kuće Johnson Associates sa sedištem u Njujorku.

Uporedo sa padom svog ukupnog fonda bonusa, Deutsche Bank je smanjila gotovinske bonuse za svoje više rukovodioce do 50 odsto nakon što je promašen IT projekat izazvao poremećaj u poslovanju sa fizičkim licima.

Jedna od evropskih banaka koja je povećala bonuse je HCBC. U celoj kompaniji povećani su bonusi za 12 procenata nakon što je godišnji profit banke pre oporezivanja porastao za oko 80 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...