Dobit pre oporezivanja porasla 65 odsto prošle godine i dostigla 5,6 milijardi evra

Deutsche Bank ima najveću dobit u petnaest godina

BankeNovac

3.2.2023 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Deutsche Bank ima najveću dobit u petnaest godina Deutsche Bank ima najveću dobit u petnaest godina
Generalni direktor Deutsche Banke Kristijan Suving (Christian Sewing) izjavio je da je njena dobit u 2022. godini bila najveća u 15 godina, zahvaljujući novoj... Deutsche Bank ima najveću dobit u petnaest godina

Generalni direktor Deutsche Banke Kristijan Suving (Christian Sewing) izjavio je da je njena dobit u 2022. godini bila najveća u 15 godina, zahvaljujući novoj strategiji, kao i da je u tome pomogao i veliki poreski kredit.

Dobit banke pre oporezivanja porasla je 65 odsto prošle godine i dostigla 5,6 milijardi evra, dok se neto prihod više nego udvostručio na godišnjem nivou na oko 5,7 milijardi evra, SeeBiz.

Suving je opet potvrdio da je cilj postizanje održivog rasta u predstojećim godinama i dalje povećanje povrata za akcionare, prenosi SeeBiz.

Nakon odbitka plaćanja kamata vlasnicima obveznica, deoničari su imali više od pet milijardi evra dobiti, u odnosu na 1,9 milijardi evra godinu ranije. Banka je takođe imala koristi od jednokratnog poreskog kredita od 1,4 milijarde evra.

Najnoviji podaci pokazuju i da se banka vratila na visoke nivoe profita o kojima je izveštavala pre finansijske krize 2008. godine.

U 2007. rekordnoj godini, Deutsche Bank je ostvarila dobit pre oporezivanja od više od 8,7 milijardi evra. Ipak, banka je bila prisiljena na značajne promene nakon krize, nakon koje je pet uzastopnih godina poslovala s gubicima, zaključno sa 2019. godinom.

U toj godini je Suving, koji je unapređen na mesto direktora nešto više od godinu dana ranije, temeljno preusmerio grupu, smanjivši njene aktivnosti investicionog bankarstva, okončavši globalno trgovanje akcijama i nastavivši s integracijom nemačke Postbanke u njeno poslovanje s stanovništvom.

„Transformacija Deutsche Bank u protekle tri i po godine bila je uspešna. Fokusirajući se na naše snage, postali smo znatno profitabilniji, diverzifikovaniji i efikasniji“, ocenio je on.

Poslovanje Deutsche Bank sa privatnim klijentima i korporacijama bilo je posebno dobro, pri čemu je korporativna banka više nego udvostručila dobit pre oporezivanja na 2,1 milijardu evra. S dve milijarde evra banka privatnih klijenata zaradila je više od pet puta više nego godinu dana ranije. Ta dva segmenta zajedno dala su više od investicione banke, koja je bila pokretač uspeha Deutsche Bank.

U 2022. godini dobit investicione banke pala je za šest procenata na 3,5 milijardi evra. Upravljanje imovinom takođe j nižim prinosima, s padom dobiti pre oporezivanja u internoj fondovskoj kompaniji DWS Group za 27 odsto na 598 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...