vlada najavila poreske olakšice za najsiromašnije

Budžet Indije 549 milijardi dolara, za odbranu izdaci povećani skoro 13 odsto

NovacSvet

1.2.2023 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Budžet Indije 549 milijardi dolara, za odbranu izdaci povećani skoro 13 odsto Budžet Indije 549 milijardi dolara, za odbranu izdaci povećani skoro 13 odsto
Indijska vlada je u sredu predstavila budžet od 45 biliona indijskih rupija odnosno 549,14 milijardi dolara, u kome su povećana izdvajanja za odbranu za... Budžet Indije 549 milijardi dolara, za odbranu izdaci povećani skoro 13 odsto

Indijska vlada je u sredu predstavila budžet od 45 biliona indijskih rupija odnosno 549,14 milijardi dolara, u kome su povećana izdvajanja za odbranu za skoro 13 odsto, čime su ukupni izdaci za vojsku dostigli 5,94 biliona rupija to jest 74,25 milijardi dolara.

Prošle godine budžet za odbranu iznosio je 5,25 biliona indijskih rupija – 65,6 milijardi dolara. Iznos od 1,62 biliona rupija (20,25 milijardi dolara) opredeljen je za modernizaciju odbrane. Najveći deo budžeta za modernizaciju bio bi iskorišćen za nabavku naoružanja i opreme za snage, prenosi Anadolu Agency.

U budžetu koji je predstavila ministarka finansija Nirmala Sitharaman u indijskom parlamentu, veći naglasak je stavljen na otvaranje novih radnih mesta, razvoj infrastrukture i srednju klasu jer će se vladajuća Bharatiya Janata Party (BJP), koju predvodi premijer Narendra Modi, suočiti sa izborim u 10 pokrajina i opštim izborima sledeće godine.

Pozivajući se na krizu Covid-19, Sitharaman je rekao: „Posle prigušenog perioda pandemije, privatne investicije ponovo rastu.

Vlada je takođe najavila revidirani fiskalni deficit za tekuću finansijsku godinu na 6,4 odsto BDP-a, što će biti 5,9 BDP-a za finansijsku 2024. godinu.

Na veliko olakšanje srednje klase, Sitharaman je najavio povećanje poreskih olakšica na porez na dohodak sa 500.000 rupija (6.250 dolara) na 700.000 rupija (8.750 dolara).

Vlada je takođe izdvojila šest triliona rupija (75 milijardi dolara) za šemu garantovanja radnih mesta na selu za sledeću fiskalnu godinu. Šema je odigrala vitalnu ulogu u oporavku ruralne ekonomije tokom pandemije, i takođe je zaštitila najugroženije od potpunog gubitka prihoda tokom krize.

Ministarka finansija je takođe najavila povećanje kapitalnih izdataka za 33 odsto na 10 triliona rupija (125 milijardi dolara). Indijske železnice dobiće 30 milijardi dolara, najviše koje je jedna vlada izdvojila.

Ekonomska retrospektiva koja je predstavljena u utorak ukazuje da je rast ove zemlje za finansijsku 2023. godinu viši od svih velikih ekonomija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...