rast prihoda zahvaljujući prihodu od PDV-a

Budžetski suficit Crne Gore 53 miliona evra u januaru

NovacRegion

2.3.2023 16:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Budžetski suficit Crne Gore 53 miliona evra u januaru Budžetski suficit Crne Gore 53 miliona evra u januaru
U januaru je Vlada Crne Gore ostvarila budžetski suficit u iznosu od 53 miliona evra, odnosno 0,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su... Budžetski suficit Crne Gore 53 miliona evra u januaru

U januaru je Vlada Crne Gore ostvarila budžetski suficit u iznosu od 53 miliona evra, odnosno 0,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija.

Prihodi budžeta su u januaru iznosili 167,8 miliona evra ili 2,7 odsto procenjenog BDP-a.

U odnosu na planirane, ostvareni prihodi veći su 14,7 miliona evra ili 9,6 odsto, dok su u odnosu na uporedni period prošle godine veći 59,9 miliona ili 55,6 odsto, navodi se u izveštaju o izvršenju budžeta za januar.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da je rast prihoda u posmatranom periodu rezultat rasta priliva od poreza na dodatu vrednost (PDV), koji je ostvaren u iznosu od 79,8 miliona evra i u odnosu na prošlogodišnji januar veći je 29,5 miliona ili 58,8 odsto.

U odnosu na planirani nivo, prihodi od PDV-a veći su 14,8 miliona evra ili 22,8 odsto, što je nastavak trendova iz prošle godine.

Prihodi od akciza naplaćeni su u iznosu od 17,5 miliona evra, što je 1,5 miliona manje od planiranog. U odnosu na prethodnu godinu, akcize su zabeležile pad od 3,6 miliona, kao rezultat primene odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja, precizira se u izveštaju.

Prihodi od doprinosa naplaćeni su u iznosu od 15,6 miliona evra, što je u odnosu na plan i prošlogodišnji januar više 1,6 miliona, odnosno 3,9 miliona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.