Najveće tehnološka transakcija u ovoj godini

Cisco preuzima Splunk za 28 milijardi dolara

InvesticijeNovacSvet

22.9.2023 09:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cisco preuzima Splunk za 28 milijardi dolara Cisco preuzima Splunk za 28 milijardi dolara
Cisco Systems u četvrtak je saopštio da kupuje Splunk, firmu za sajber bezbednost, za oko 28 milijardi dolara u svom najvećem ugovoru do sada... Cisco preuzima Splunk za 28 milijardi dolara

Cisco Systems u četvrtak je saopštio da kupuje Splunk, firmu za sajber bezbednost, za oko 28 milijardi dolara u svom najvećem ugovoru do sada kako bi ojačao svoje softversko poslovanje i iskoristio procvat veštačke inteligencije.

Ugovor, koji je najveća tehnološka transakcija ove godine, pomoći će da se smanji oslanjanje kompanije Cisco na ogroman posao sa mrežnom opremom, koji je poslednjih godina patio od problema u lancu snabdevanja i usporavanja potražnje nakon pandemije, prenosi Reuters.

Izvršni direktor kompanije Cisco Čak Robins (Chuck Robbins), koji godinama pokušava da smanji svoje tradicionalno oslanjanje na hardver i da ulaže u softver, ocenio je da su dve najvažnije oblasti za klijente Cisca bezbednost i vidljivost, a da se akvizicijom Splunka one objedinjuju.

Splunk je poznat po svojim prednostima u oblasti uočljivosti podataka, što pomaže kompanijama da prate svoje sisteme u pogledu rizika od sajber bezbednosti i drugih pretnji. Kompanija koristi model cena zasnovan na pretplati za kupce. Dve kompanije vodile su ranije pregovore o spajanju, ali su ti razgovori propali.

Cisco je ponudio 157 dolara u gotovini za svaku akciju Splunka, što prestavlja premiju od 31 odsto na poslednju cenu na zatvaranju trgovanja. Akcije kompanije Splunk porasle su za više od 21 odsto na 145,04 dolara, što izražava određenu neizvesnost u pogledu regulatorne kontrole. Akcije kompanije Cisco oslabile su za četiri odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.