po ugledu na severnu makedoniju

Crna Gora razmatra emitovanje obveznica za građane

NovacRegion

20.10.2023 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Crna Gora razmatra emitovanje obveznica za građane Crna Gora razmatra emitovanje obveznica za građane
Crna Gora razmatra da u narednom periodu emituje obveznice za građane, saopštili su iz Ministarstva finansija, navodeći da su neke države regiona u toj... Crna Gora razmatra emitovanje obveznica za građane

Crna Gora razmatra da u narednom periodu emituje obveznice za građane, saopštili su iz Ministarstva finansija, navodeći da su neke države regiona u toj oblasti imale pozitivna iskustva.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i državni sekretar u tom vladinom resoru Ilija Vukčević, razogvarali su u petak sa direktorom Fonda za zaštitu depozita, Vojinom Vlahovićem, predsednikom Upravnog odbora, Veskom Lekićem, kao i članovima Branislavom Božović, Dejanom Vujačićem i Vlastimirom Golubovićem.

„Na sastanku su prezentovani rezultati rada i finansijsko stanje Fonda, a razgovarano je i o mogućnostima pokretanja zakonodavne inicijative, kojom bi bilo omogućeno punopravno članstvo predstavnika Fonda u Savetu za finansijsku stabilnost, kao i u radu stečajnih odbora, što je, kako je saopšteno, u skladu i sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)“, navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da postoji zainteresovanost za ulaganje sredstava Fonda u finansijske potrebe države.

U tom kontekstu, Damjanović je sagovornike informisao o predstojećoj službenoj poseti Hrvatskoj, gde će, kako je saopštio, sa ministrom finansija te zemlje, Markom Primorcem, između ostalog, razgovarati i o njihovom iskustvu emitovanja obveznica za građane, što razmatra da učini i Crna Gora u narednom periodu.

Damjanović je kazao da su i neke druge države regiona, poput Severne Makedonije, imale pozitivna iskustva kada je reč o emitovanju obveznica za građane.

Takođe je ocenio da, budući da je domaći bankarski sektor likvidan, Crna Gora treba da razmotri preduzimanje konkretnijih koraka, čime bi se, stavljanjem jednog dela tih sredstava za potrebe države, kroz eventualnu emisiju državnih zapisa, istovremeno omogućilo aktivnije učešće države na tržištu kapitala i dao doprinos oživljavanju samog tržišta aktivnijom ulogom građana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *