BAjron Alen ponudio deset milijardi dolara

Disney razmatra prodaju nacionalne TV mreže ABC

InvesticijeNovacSvet

15.9.2023 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Disney razmatra prodaju nacionalne TV mreže ABC Disney razmatra prodaju nacionalne TV mreže ABC
Američki bogataš Bajron Alen (Byron Allen) dao je ponudu od 10 milijardi dolara kompaniji Walt Disney za kupovinu njene TV mreže ABC sa nacionalnom... Disney razmatra prodaju nacionalne TV mreže ABC

Američki bogataš Bajron Alen (Byron Allen) dao je ponudu od 10 milijardi dolara kompaniji Walt Disney za kupovinu njene TV mreže ABC sa nacionalnom pokrivenošću, nekoliko lokalnih stanica, kao i kablovskih kanala FX i National Geographic.

Ponuda je preliminarna i mogla bi da se promeni, rekli su insajderi za Bloomberg. Alen zasniva svoju ponudu na pretpostavci da su ove psolovne jedinice generisale 1,25 milijardi dolara dobiti pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije  (EBITDA) u poslednjih 12 meseci. U zavisnosti da li je taj broj manji ili veći, Alen bi promenio svoju predloženu cenu, koja se zasniva na proceni osmostruke vrednosti EBITDA.

Alen bi sarađivao sa bankama i privatnim investicionim kompanijama kako bi finansirao najavljenu akviziciju. Možda će prodati lokalne TV stanice koje već poseduje, a koje nisu povezane sa ABC-om, tako da ne bi bio u konfliktu interesa sa drugim nacionalnim mrežama, kao što su CBS u NBC, i njihovim lokalnim podružnica.

Alen je započeo svoju karijeru kao stendap komičar, ali posle je razgranao svoj biznis TV produkcije, pa postao medijski mogul, potrošivši više od 1,3 milijarde dolara poslednjih godina za akviziciju Weather Channela i lokalnih TV stanica od Honolulua do Tusona.

Međutim, njegova kompanija Allen Media LLC već ima mnogo dugova, a Alen je već imao bezuspešne ponude. Njegovo ime je nedavno povezano sa predloženim akvizicijama vlasnika TV stanice Tegna i kablovske mreže BET.

U saopštenju u četvrtak, Disney je saopštio da, iako razmatra strateške opcije za svoje “tradicionalne” TV mreže, nije doneta nikakva odluka o njihovoj prodaji.

 • MAXMAD

  17.9.2023 #1 Author

  Samo da ne zamene likove.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  17.9.2023 #2 Author

  Ne verujem da ce doci do prodaje…

  Odgovori

 • REA

  17.9.2023 #3 Author

  Pf koja lova… Ali ne,ne dirajte Dizni

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.