Najuspešniji direktor u istoriji kompanije ima rok da pronađe dostojnog zamenika

Disney produžio mandat Ajgeru do kraja 2026. godine

NovacSvet

13.7.2023 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Disney produžio mandat Ajgeru do kraja 2026. godine Disney produžio mandat Ajgeru do kraja 2026. godine
Kompanija Walt Disney produžila je ugovor izvršnom direktoru Bobu Ajgeru (Bob Iger) na još dve godine, dajući mu više vremena da sprovede svoj planiranu... Disney produžio mandat Ajgeru do kraja 2026. godine

Kompanija Walt Disney produžila je ugovor izvršnom direktoru Bobu Ajgeru (Bob Iger) na još dve godine, dajući mu više vremena da sprovede svoj planiranu reformu i pronađe kvalitetnog naslednika. Prema novom aranžmanu, Ajger će ostati izvršni direktor do 31. decembra 2026. godine, saopštila je kompanija.

Bob Ajger (72) je prethodno proveo 15 godina na čelu giganta industrije zabave (2005 – 2020), i ostaće upamćen kao njen verovatno najuspešniji upravljač, barem u finansijskom smislu. Za vreme njegovog mandata kompanija je preuzela studije Marvel, Lucasfilm, Pixar i Fox. Nakon prvog odlaska u penziju, i nekoliko godina lošijih rezultata kompanije, Ajger je po želji izvršnog odbora vraćen na direktorsku poziciju prošle godine.

Pored poboljšanja profitabilnosti, on je zadužen da pomogne u pronalaženju adekvatne zamene na duži rok.

„Mislim da je on jedan od najboljih izvršnih direktora koje sam ikada video“, rekao je Stiv Paljuka (Steve Pagliuca), dugogodišnji investitor u medije i suvlasnik košarkaškog kluba Boston Celtics u intervjuu za Bloomberg. „Akcionari Disneya bi trebalo da budu oduševljeni ovom vešću”.

Prethodni Ajgerov zamenik Bob Čapek (Bob Chapek) bio je na glavnoj upravljačkoj poziciji tri godine, ali se njegov mandat takođe nesrećno poklopio sa pandemijom korona virusa. Međutim, Čapeku se zamera i to što je ulazio u nepotrebne sukobe sa osobljem, angažovanim umetnicima, kao i političkim zvaničnicima u Floridi.

Tagovi
DISNEY NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.