nova tehnologija kao put ka smanjenju troškova

Disney ulaže u veštačku inteligenciju usred holivudskog štrajka

Hi-techKulturaLifestyleSvet

8.8.2023 19:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Disney ulaže u veštačku inteligenciju usred holivudskog štrajka Disney ulaže u veštačku inteligenciju usred holivudskog štrajka
Kompanija Walt Disney stvprila je radnu grupu za proučavanje veštačke inteligencije (AI) i načina na koji se ona može primeniti u konglomeratu industrije zabave,... Disney ulaže u veštačku inteligenciju usred holivudskog štrajka

Kompanija Walt Disney stvprila je radnu grupu za proučavanje veštačke inteligencije (AI) i načina na koji se ona može primeniti u konglomeratu industrije zabave, u trenutku dok se holivudski pisci i glumci bore da ograniče eksploataciju ove tehnologije.

Pokrenuta ranije ove godine, pre štrajka holivudskih pisaca i glumaca, grupa nastoji da razvije sopstvene AI aplikacije, kao i da uspostavi partnerstvo sa startapovima koji proučavaju pomenutu tehnologiju, rekla su tri neimenovana izvora agenciji Reuters.

Kao dokaz ovog interesovanja, Disney ima 11 otvorenih radnih mesta na kojima traži kandidate sa stručnošću u oblasti veštačke inteligencije ili mašinskog učenja.

Pozicije dotiču gotovo svaki kutak kompanije — od Walt Disney Studios do tematskih parkova i inženjerske grupe kompanije, Walt Disney Imagineering, do televizije i reklamnog tima, koji želi da izgradi „sledeću generaciju“ sistema oglašavanja sa AI pogonom, prema opisu oglasa za posao.

Jedan od izvora, interni advokat koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman zbog osetljivosti teme, rekao je da stare medijske kompanije poput Disney moraju ili da otkriju korisnu primenu veštačke inteligencije ili da rizikuju da budu prepoznate kao zastarele.

Ovaj pristalica vidi AI kao jedno sredstvo koje pomaže u kontroli rastućih troškova filmske i televizijske produkcije, koji mogu porasti na 300 miliona dolara za velike filmske blokbastere poput „Indijane Džonsa i artefakta sudbine“ ili „Male sirene“. Takvi budžeti podrazumevaju veliku prodaju karata na bioskopskim blagajnama kako bi se isplatili.

U odeljenju zabavnih parkova, AI bi mogla da poboljša korisničku podršku ili stvori nove interaktivne aktivnosti za posetioce.

Bivši član inženjerskog tima je, s druge strane, ukazao i na projekat Kiwi, koji je koristio tehnike mašinskog učenja za kreiranje bebe Gruta (Baby Groot), malog robota koji slobodno luta i oponaša pokrete istoimenog lika iz filmskog serijala „Čuvari galaksije“.

Mašinsko učenje, grana veštačke inteligencije koja računarima daje mogućnost da uče bez programiranja, ali i informiše svoje sisteme za vid, u stanju da prepoznaje i izbegava objekte u svom okruženju. Jednog dana, robotizovani Grut će komunicirati sa gostima u zabavnim parkovima.

AI je postala bure baruta u Holivudu, gde pisci i glumci vide ovu tehnologiju kao egzistencijalnu pretnju. Ona je i centralno pitanje u najnovijim sindikalnim pregovorima, zbog čega je započeo najveći štrajk u novijoj istoriji Holivuda.

Velike kompanije koje kreiraju sopstveni sadržaj, kao što su Disney ili Netflix, planiraju proboje u oblasti AI, dok istovremeno ne isplaćuju tantijeme glumcima za naknadna prikazivanja njihovih filmova ili serija na striming platformama.

Disney je u gubicima od oko 900 miliona dolara od početka godine zbog loših rezultata u filmskoj industriji, usred glasina da je njen izvršni direktor Bob Ajger (Bob Iger) priprema za prodaju kompaniji Apple.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...