Saveznici severnoafričke zemlje obećali 20 milijardi dolara u depozitima i investicijama

Egipatska nacionalna valuta beleži rekordni pad vrednosti

NovacSvet

4.1.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Egipatska nacionalna valuta beleži rekordni pad vrednosti Egipatska nacionalna valuta beleži rekordni pad vrednosti
Egipatska funta zabeležila je rekordni pad vrednosti, krećući se ka najnižim nivoima zabeleženim od oktobra, kada je došlo do devalvacije ove severnoafričke valute. Egipatska... Egipatska nacionalna valuta beleži rekordni pad vrednosti

Egipatska funta zabeležila je rekordni pad vrednosti, krećući se ka najnižim nivoima zabeleženim od oktobra, kada je došlo do devalvacije ove severnoafričke valute.

Egipatska valuta nastavila je da trpi pritiske jer se ova država suočava sa najgorim zastojem u deviznoj razmeni još u poslednjih pet godina. Njena vrednost je niža za pet odsto, odnosno trguje se po kursu od 26,1 po dolaru, piše Bloomberg.

Do devalvacije egipatske valute došlo je dva puta u 2022. godini, pri čemu je u oktobru doneta odluka da se usvoji politika fleksibilne stope razmene, koja bi trebalo da pomogne zemlji da dobije zajam od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Saveznici iz Persijskog zaliva takođe su obećali da će dodeliti više od 20 milijardi dolara u depozitima i investicijama kako bi pomogli severnoafričkoj državi da se izbori sa posledicama rata u Ukrajini.

Egipatska centralna banka je prošle nedelje opozvala zahtev za uvoznike da obezbede akreditive, zbog čega je došlo do velikog zastoja u lukama. Zemlja treba da reši zaostale zahteve uvoznika i kompanija, koji se procenjuju na više od pet milijardi dolara, za korišćenje jake valute, što bi moglo da poveća pritisak na egipatsku funtu.

Deprecijacija egipatske valute praćena je masivnim povećanjem kamatne stope krajem prošle godine i, kako su to zvaničnici nazvali, raščišćavanjem nagomilanih zaliha uvezenih dobara na lukama. Analitičari navode da će, kako bi devalvacija urodila plodom, vlada morati da nađe način da bude likvidna i efikasno ukloni paralelno tržište deviza.

Nacionalna valuta je 27. oktobra izgubila 15 odsto vrednosti, a istog dana vlasti su saopštile da je usvojen fleksibilni režim deviznog kursa, koji bi trebalo da pomogne da se zaključi sporazum sa MMF-om. Egipatska funta je 31. oktobra pala za još 4,4 odsto.

Tagovi
MMF NOVAC PAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *