EU pod pritiskom da pristane na ograničenje cena ruskog gasa

Evropski troškovi za snabdevanje energijom premašili 700 milijardi evra

EUNovac

29.11.2022 16:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropski troškovi za snabdevanje energijom premašili 700 milijardi evra Evropski troškovi za snabdevanje energijom premašili 700 milijardi evra
Evropski troškovi za snabdevanje energijom i zaštitu potrošača od rasta cena ovog meseca su premašili 700 milijardi evra. Zemlje članice Evropske unije su od... Evropski troškovi za snabdevanje energijom premašili 700 milijardi evra

Evropski troškovi za snabdevanje energijom i zaštitu potrošača od rasta cena ovog meseca su premašili 700 milijardi evra.

Zemlje članice Evropske unije su od septembra 2021. godine izdvojile oko 600 milijardi evra podrške kako bi zaštitile potrošače od rastućih troškova, navodi briselski istraživački centar Bruegel. To je povećanje od 50 milijardi evra u odnosu na računicu iz prošlog meseca, piše Bloomberg.

Mere koje su donele vlasti Velike Britanije i Norveške dodaju još 105 milijardi evra na ukupni trošak regiona koji pokušava da se izbori sa energetskom krizom izazvanom rusko-ukrajinskim sukobom.

Najnovije brojke još više pritiskaju EU da pristane na ograničenje cene gasa pre Božića. Razgovori o tome započeli su nakon prognoza da će na severu kontinenta u toku naredne nedelje temperature biti neprimereno niske za ovo doba godine, prema podacima kompanije Mixar.

Trošak u energetskom sektoru je gotovo jednak vrednosti programa zajedničkog izdavanja obveznica EU, koji je pokrenut kako bi se u regionu ublažile posledice krize izazvane pandemijom korona virusa. Istraživački centar Bruegel pozvao je EU da formira fond kako bi se izborila sa krizom i eliminisala potencijalne posledice po bilansno stanje.

„Pošto se očekuje da će evropske cene energije ostati visoke na duži rok, zabrinutost za fiskalnu održivost će se povećati, a vlade će biti pod novim pritiskom da pruže konkretno usmerenu podršku koju nude porodicama i preduzećima“, rekla je Simon Taljapjetra (Simone Tagliapietra) u izveštaju.

Kako navodi, ovo takođe povećava rizik da će doći do deljenja evropskog tržišta ukoliko ekonomski jače zemlje obezbede više podrške za svoje industrije u odnosu na ostale.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...