GEFF sredstva uvećana za Zapadni Balkan sa 85 na 135 miliona evra

Finansijski podsticaj za energetski efikasnija domaćinstva

EkologijaInvesticijeNovacU fokusu

28.9.2021 18:38 Autor: Julijana Vincan 0

Finansijski podsticaj za energetski efikasnija domaćinstva Finansijski podsticaj za energetski efikasnija domaćinstva
Za manje od četiri godine, više od 9.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana je uložilo oko 45 miliona evra u tehnologije za uštedu energije,... Finansijski podsticaj za energetski efikasnija domaćinstva

Za manje od četiri godine, više od 9.000 domaćinstava u regionu Zapadnog Balkana je uložilo oko 45 miliona evra u tehnologije za uštedu energije, kao što su toplotne pumpe, novi prozori ili solarni paneli, a sve zahvaljujući regionalnom Programu finansiranja zelene ekonomije (GEFF), rečeno je na današnjoj konferenciji. Ova unapređenja rezultirala su smanjenjem emisije CO2  za više od 12.000 tona godišnje, što je jednako uklanjanju 7.700 automobila sa ulica.

GEFF na Zapadnom Balkanu je uspostavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz podršku donatora, a obezbeđuje specijalizovane kreditne linije za fizička lica, uz podsticaje za investicije. Kako je saopšteno, GEFF sredstva su uvećana sa 85 na 135 miliona evra, a tokom 2022. godine planira se dalje proširenje programa. Sredstva će biti dostupna preko lokalnih finansijskih institucija i omogućiće još većem broju domaćinstava u regionu da unapredi svoju energetsku efikasnost.

„Izuzetno smo zadovoljni što je naša podrška omogućila velikom broju domaćinstava na Zapadnom Balkanu da investira u unapređenje energetske efikasnosti svojih domova, što je dovelo do smanjenja emisija štetnih gasova, kao i troškova električne energije. Borba protiv zagađenja vazduha i smanjenje energetskog intenziteta naši su glavni prioriteti za region i nastavićemo sa pružanjem podrške preko GEFF-a kao jednog od naših ključnih instrumenata za stambeni sektor“, izjavila je za Biznis.rs direktorka EBRD-a za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, Aleksandra Vukosavljević.

Kako je dodala, do sada je više od 2.000 građana iskoristilo ovaj vid finansiranja putem Erste i UniCredit banke, a uskoro će se programu pridružiti još dve banke u Srbiji – ProCredit i Intesa.

„Građani su najčešće uzimali GEFF kredite da finansiraju kupovinu i ugradnju energetski efikasne stolarije, termo izolacije objekata, toplotnih pumpi itd. Imamo primere i investiranja u solarne panele, za šta verujemo da će interesovanje biti sve veće u narednim godinama“, naglasila je naša sagovornica.

European Bank for Reconstruction and Development
Foto: Biznis.rs/Pixabay.com

Domaćinstva koja žele da ulažu u energetsku efikasnost, kako je objašnjeno, mogu da se prijave za namenske kredite u lokalnim partnerskim finansijskim institucijama. Po uspešnom završetku investicija, domaćinstva dobijaju finansijski podsticaj EU u vrednosti do 20 procenata iznosa kredita. Dosadašnji doprinos EU ovom programu iznosi 27 miliona evra, kao podrška domaćinstvima na Zapadnom Balkanu koja su uložila u energetski efikasne tehnologije, čime su ove investicije postale pristupačnije za građane.

„Evropska komisija je spremna da podrži sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan. U sklopu finansiranja iz IPA III programa, planira se dodela 500 miliona evra posebno za ovu svrhu. WBIF će podržati implementaciju Zelene agende ozelenjavanjem prethodnih i budućih investicija u svim sektorima kao i prioritizaciju ulaganja u tehnologije koje mogu ubrzati zelenu tranziciju“, istakao je šef sektora Investicionog okvira za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, Ričard Masa (Richard Masa).

Direktor odbora EBRD-a za Austriju Leander Trepel (Leander Treppel) naglasio je da ta zemlja snažno podržava GEFF program na Zapadnom Balkanu, kako bi se promovisale investicije domaćinstava u energetsku efikasnost i kako bi se omogućilo fizičkim licima i siromašnijim domaćinstvima da uvide prednosti takvih investicija istovremeno doprinoseći održivim, ekološki prihvatljivim unapređenjima domova i borbi protiv klimatskih promena.

Kako je navedeno, pomenuti program je takođe omogućio saradnju sa više od 4.000 proizvođača i prodavaca visokoefikasnih, zelenih tehnologija u regionu Zapadnog Balkana. Dobavljači su predstavljeni u Tehnološkom Selektoru, online katalogu prethodno odobrene energetski efikasne opreme, dostupne na svih šest tržišta Zapadnog Balkana.

„Katalog je dostupan preko GEFF internet stranica (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Severna Makedonija, Srbija) i uključuje proizvode poput toplotne izolacije, visokoefikasnih kotlova, toplotnih pumpi, solarnih kolektora ili solarnih grejača za vodu i fotonaponskih sistema. Tehnološki selektor omogućava lakšu pretragu tehnologija i usluga i uključuje spisak odgovarajućih prodavaca“, obrazloženo je u EBRD-u.

Online događaj bio je i prilika da se dodele nagrade za 18 partnerskih finansijskih institucija i 32 najaktivnija dobavljača kojima je EBRD donirao 1.000 stabala čija sadnja će širom Zapadnog Balkana biti tokom jeseni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...