više cene voća, mleka, sira, jaja, odeće...

Inflacija u Crnoj Gori 4,9 odsto u maju

NovacRegion

15.6.2024 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Inflacija u Crnoj Gori 4,9 odsto u maju Inflacija u Crnoj Gori 4,9 odsto u maju
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u maju su u odnosu na isti period prošle godine, u proseku bile više... Inflacija u Crnoj Gori 4,9 odsto u maju

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u maju su u odnosu na isti period prošle godine, u proseku bile više 4,9 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cene su u maju u odnosu na april u proseku više 0,1 odsto, prenosi Mina.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama voće, mleko, sir i jaja, odeća, usluge smeštaja, meso, vazdušni prevoz putnika, hleb i žitarice, riba i morski plodovi”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cene u periodu od januara do maja, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku su više 4,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u maju je u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama restorani i hoteli 1,3 odsto, odeća i obuća 0,9 odsto, alkoholna pića i duvan 0,3 odsto, zdravlje 0,2 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama prevoz 0,8 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i ostala dobra i usluge po 0,4 odsto i rekreacija i kultura 0,1 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.