Prošle godine na izvozu zarađeno 33 miliona evra

Da li se skupi zasadi mogu isplatiti plasiranjem borovnica na kinesko tržište?

AgrobiznisInvesticijeIzdvajamoPoslovanje

3.6.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 16

Da li se skupi zasadi mogu isplatiti plasiranjem borovnica na kinesko tržište? Da li se skupi zasadi mogu isplatiti plasiranjem borovnica na kinesko tržište?
Izvoz borovnice u 2023. godini iznosio je nešto više od 33 miliona evra, a nakon potpisivanja sporazuma sa Kinom domaći proizvođači imaju šanse da... Da li se skupi zasadi mogu isplatiti plasiranjem borovnica na kinesko tržište?

Izvoz borovnice u 2023. godini iznosio je nešto više od 33 miliona evra, a nakon potpisivanja sporazuma sa Kinom domaći proizvođači imaju šanse da na ovom voću ostvare veću zaradu plasmanom na jedno od najvećih tržišta na svetu bez carine.

Svetsko tržište je nedovoljno snabdeveno ovim voćem, što je povećalo interesovanje voćara za gajenje borovnica u Srbiji.

Procenjuje se da je pod zasadom borovnice u našoj zemlji trenutno oko 3.000 hektara. Ubedljivo najviše je zastupljena sorta Djuk.

“Kada govorimo o prinosima u proizvodnji, kvalitetu plodova, prodajnim cenama i naplati, rezultati su u rasponu ‘od sjaja do očaja’, pogotovo u poslednje tri sezone kada svi traže opravdanja u ratnim dešavanjima u Ukrajini. Zato se i postojeći proizvođači i potencijalni investitori u nove zasade pitaju gde je perspektiva u izboru gajenja borovnice u Srbiji. Jer, sve do pre nekoliko godina bilo je samo 100 hektara”, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs agroekonomista Branislav Gulan.

Kada je reč o ceni, treba reći i da borovničari u Španiji i Poljskoj za organsku borovnicu dobijaju šest ili sedam evra po kilogamu, a mi za konvencionalni sistem sadnje imamo nešto nižu cenu.

“To znači da imamo dobru poziciju kada je reč o samoj ceni. Na osnovu dugogodišnjih istraživanja svetskog tržišta voća stručnjaci procenjuju da će se već od 2030. godine borovnica svrstati među najtraženije voćne vrste. Dakle, ko ove ili narednih godina sadi nove ili proširuje stare plantaže, može očekivati krajem ove deceneije da će mu plantaže ući u puni rod, taman kada se i prognozira porast tražnje, ali i pun izvoz u Kinu”, ističe naš sagovornik.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay

Borovnica iz Srbije je za kratko vreme postala lider u ovom delu Evrope osvojivši tržišta Francuske, Španije, Nemačke, Engleske, ali i Rusije i Japana, gde je najčešće plasirana. Da bi stigla do Kine najveći problem je transport, jer do tamo ne može da se prenosi brodom. Borovnica se transportuje u svežem stanju, i problem predstavlja to što ne može dugo da stoji u hladnjači.

Branislav Gulan kaže da ima sorti voća koje mogu da izdrže u hladnjačama po dva meseca, ali borovnica ne, tako da je transport avionom jedina opcija za Kinu. To moraju biti specijalna pakovanja koja moraju da se rashlade do određene temperature, a onda palete zaštite termo ćebadima.

“Mi radimo na tome da dobijemo informacije, kako bismo se pripremili za izvoz”, kaže Gulan.

Cena za kilogram borovnica je već nekoliko godina stabilna i prodaje se za oko pet evra za kilogram.

Jedina prepreka većoj proizvodnji je podizanje novih zasada koji iziskuju veliko ulaganje. Za jedan hektar borovnice potrebno je uložiti od 20.000 do 100.000 evra. Sama sadnja, okopavanje, iskopavanje bunara košta oko 20.000 evra. Zatim navodnjavanje, akumulacija zemljišta za zagrađivanje, pripremanje zemljišta, protivgradna mreža i druge stvari potrebne za čuvanje roda koštaju još toliko.

Borovnice se u Srbiji najviše gaje na šumskim područjima u podnožju brda, gde je zemljište tresetno. Najpoznatije plantaže nalaze se u okolini Lajkovca, ali i u celoj Šumadiji, gde je nadmorska visina u rasponu od oko 120 do 550 metara, pa i do 760 metara, kao i u okolini Zlatibora.

Borovnica je voće koje može da rađa tri decenije. Prskanje roda i zaštita od biljnih bolesti obavlja se samo u ranoj fazi života biljke, i to pre cvetanja. Proizvodnja se štiti i produžava sistemima za navodnjavanje, protivgradnim mrežama i drugom opremom koja bi produžila dugovečnost i sačuvala plod od vremenskih nepogoda.

 • Ivana91

  3.6.2024 #1 Author

  Mislim da se isplati

  Odgovori

 • Dux011

  3.6.2024 #2 Author

  Vrlo verovatno se isplati.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  3.6.2024 #3 Author

  Da se ne isplati ne bi izvozili…

  Odgovori

 • Dragan Stefanović

  3.6.2024 #4 Author

  Ovo piše neka neznalica jervec dve godine cena Borovnice od 3.5 eventualno 4 eura! I cena pada iz godine u godinu, nema više bogatih Nemaca koji su najveći konzumenti! A Španci Poljaci prodaju po 3 do 3.5 eura! Obmanjuje narod! Inace se bavim borovnica kada je bilo 200 hektara zasađeno!

  Odgovori

 • Ildiko

  4.6.2024 #5 Author

  Ukoliko mi izvozimo,isplati se

  Odgovori

 • ELLA

  4.6.2024 #6 Author

  Kinesko trziste je veliko i uvek ima sanse za dobru zaradu

  Odgovori

 • MIKIMILE

  4.6.2024 #7 Author

  Verovatno da

  Odgovori

 • Nata

  4.6.2024 #8 Author

  Borovnica je uvek bila sigurna. Uvek se isplati na kraju iako su na početku ulaganja velika.

  Odgovori

 • Kata

  4.6.2024 #9 Author

  Svaka cast

  Odgovori

 • DOBRILA

  4.6.2024 #10 Author

  Ko zna ,vise nista nije tako sigurno

  Odgovori

 • STEPA

  5.6.2024 #11 Author

  Bravo za sve proizvođače borovnice.

  Odgovori

 • SENSEI

  5.6.2024 #12 Author

  Ukoliko je profitabilno i isplativo zašto da ne i kinesko tržište

  Odgovori

 • dusan.djurdjevic

  6.6.2024 #13 Author

  lepo sročeno, ali nema veze s vezom. cista laž … cena otkupa danas 3.5 evra/kg. troskovi uzgoja 3.5 evra/kg. Isplati se ?

  Odgovori

 • BIJUTI27

  8.6.2024 #14 Author

  Posle maline na redu je da se borovnica pljačka,ovo sve hladnjačari objavljuju i lažu da bi što više pljačkali.

  Odgovori

 • REA

  9.6.2024 #15 Author

  Jadni mi kada u svemu moramo od Kine da zavisimo

  Odgovori

 • JEKSICA25

  9.6.2024 #16 Author

  Zasto da ne

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *