Zašto raste prosek cena nekretnina u južnoj i istočnoj Srbiji?

Kvadrat u Boru duplo skuplji nego pre tri godine

InvesticijeIzdvajamoNekretnine

9.11.2022 14:11 Autor: Milica Rilak 13

Kvadrat u Boru duplo skuplji nego pre tri godine Kvadrat u Boru duplo skuplji nego pre tri godine
Indeks cena stanova Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) pokazao je da je najdinamičniji rast cena kvadrata u poslednja tri kvartala zabeležen u regionu južne i... Kvadrat u Boru duplo skuplji nego pre tri godine

Indeks cena stanova Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) pokazao je da je najdinamičniji rast cena kvadrata u poslednja tri kvartala zabeležen u regionu južne i istočne Srbije, a u trećem tromesečju 2022. čak 15,94 odsto u odnosu na početak godine, dok je stanogradnja poskupela 18,84 odsto. Iza takvog trenda stoje kretanja na tržištu nekretnina jednog grada – Bora.

Vlasnik borske agencije za nekretnine „Fontana“ Zoran Janković za Biznis.rs kaže da su cene kvadrata u poslednje tri godine duplirane, dok su kirije porasle i do tri puta.

Da u Boru postoji snažna tražnja za nekretninama pokazuje i kretanje cena kvadrata koje beleži RGZ. Po prvi put je dvocifreno poskupljenje zabeleženo krajem 2021. godine, i to za 11,4 odsto, da bi u prvom tromesečju ove godine cene porasle 13,91 odsto. U drugom kvartalu je skok bio 15,66 odsto, da bi poslednji podaci pokazali rast od 15,94 odsto, koji „vuče“ starogradnja.

Zoran Janković, koji se 38 godina bavi nekretninama, ono što se dešava na tržištu stanova u tom gradu naziva nezabeleženim, ali i sticajem specifičnih okolnosti.

Sve je, kaže, počelo kada je kineski Ziđin (Sebia Zijin Copper) u roku od godinu i po dana zaposlio oko 1.500 mladih radnika sa prosečnom platom od oko 100.000 dinara.

Foto: Serbia Zijin Mining

“To je potpuno promenilo tržište nekretnina u Boru, pa je u poslednje tri godine prosečna cena kvadrata duplirana i trenutno iznosi 1.000 evra. Kupci – i to kreditni- su upravo novozaposleni radnici u borskom rudniku. Cene zakupa su se u istom periodu utrostručile, a namešteni stanovi se najčešće izdaju za 150 do 200 evra”, rekao je Janković za Biznis.rs i naglasio da te cene važe za starogradnju, jer novogradnje – nema.

“Treba imati u vidu da je Bor jedini grad u Srbiji u kome ništa nije građeno duže od 30 godina. Razlog leži u tome što je svojevremeno bio najizgrađeniji grad kada je reč o višespratnicama u bivšoj Jugoslaviji, pa se može reći da je došlo do hiperprodukcije. Zato su stanovi dugo bili jeftini, a posebno pre dvadesetak godina, kada je Rudarsko-topioničarski basen stao sa radom, a mnogi uz socijalni program napustili rudnik, pa i sam grad. Ostali su kvalitetni stanovi u zgradama koje izgledom i kvalitetom odgovaraju novobeogradskim, koje nije imao ko da kupi”, kaže Janković.

Kada je reč o ponudi, na sajtu 4zida.rs oglašeno je 13 stanova za prodaju u gradu Boru i svega dva oglasa za prodaju stanova u Majdanpeku, koji definitivno ne beleži „bum“ na tržištu kakav se dešava u Boru.

Najvišu cenu po kvadratu ima trosoban stan od 75 kvadrata, renoviran i na traženoj lokaciji, koji se prodaje za 150.000 evra, odnosno za 2.000 evra po kvadratu. Još dva stana su u ponudi za više od 1.500 evra, dok se ostali prodaju za 650 do 850 evra po kvadratu, pokazuju podaci 4zida.rs.

„RGZ je zabeležio rast cena nekretnina u južnoj i istočnoj Srbiji, sa posebnom tendencijom rasta starogradnje. Međutim, treba istaći da su cene nekretnina u ovom delu zemlje, a posebno u istočnoj Srbiji, na niskom nivou, pogotovo ako ih poredimo sa Beogradom. Važno je istaći i da se u istočnoj Srbiji slabo grade novi stanovi, odnosno zgrade, verovatno najviše zbog toga što, usled nedovoljne tražnje, investitori ne bi mogli da postignu cenu nekretnina koja bi im bila dovoljna za isplativnost projekta, ili ne žele da rizikuju da se njihovi stanovi dugo nalaze na tržištu“, izjavili su za Biznis.rs sa sajta 4zida.rs.

Zoran Janković, međutim, naglašava da se situacija menja kada je reč o novogradnji u Boru.

“Ima zainteresovanih domaćih i stranih građevinskih kompanija, a lokalna samouprava već radi na urbanističkoj dokumentaciji, kako bi mogle da se grade nove višespratnice”, rekao je Janković.

 • Anna

  9.11.2022 #1 Author

  Samo zbog Ziđinga postoji takav trend. U ostatku istočne Srbije taj trend nije moguć.

  Odgovori

 • Maša

  9.11.2022 #2 Author

  Polako ali sigurno bice misaona imenica kupiti nekretninu…

  Odgovori

 • BIJUTI27

  9.11.2022 #3 Author

  Za koju godinu će Bor biti kineska četvrt.

  Odgovori

 • Jovana24

  9.11.2022 #5 Author

  Da, da ma svi hrle u zagadjeni Bor.. Ne zna se gde je lepse i cistije, u Beogradu ili tamo..

  Odgovori

 • CUPKA

  9.11.2022 #6 Author

  Pa kad mogu u Beogradu cene ici do besvesti sto ne bi i na Jugu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.11.2022 #7 Author

  Da nema kineza ne bi bilo ovakvih cena,a uz to najzagadjeniji grad..

  Odgovori

 • Tina

  9.11.2022 #8 Author

  Zidjing ce se mozda pojaviti jos negde

  Odgovori

 • BRANA19

  10.11.2022 #9 Author

  Sve vise i vise ce da poskupi.

  Odgovori

 • VOJKAN

  10.11.2022 #10 Author

  Eto, svuda je poskupela kvadratura, pa i u Boru

  Odgovori

 • BOJANA

  10.11.2022 #11 Author

  Haos je sa cenama stana.Užas

  Odgovori

 • Mike

  10.11.2022 #12 Author

  Bor svakako nije na „Jugu“! Što se cene stanova tiče logično… Ionako iz tog kraja beži svako ko može….

  Odgovori

 • HEPO

  11.2.2024 #13 Author

  Chinetown

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...