Za deseti deo ranije procenjene vrednosti

Kanadski milijarder želi da kupi TikTok

InvesticijeNovacSvet

27.3.2024 16:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kanadski milijarder želi da kupi TikTok Kanadski milijarder želi da kupi TikTok
Kanadski milijarder Kevin O’Liri (Kevin O’Leary) prikuplja ulagače za potencijalnu kupovinu kineske društvene mreže TikTok, sa početnom ponudom na nivou između 20 i 30... Kanadski milijarder želi da kupi TikTok

Kanadski milijarder Kevin O’Liri (Kevin O’Leary) prikuplja ulagače za potencijalnu kupovinu kineske društvene mreže TikTok, sa početnom ponudom na nivou između 20 i 30 milijardi dolara – što je čak za 90 odsto manje u odnosu na tržišnu procenu vrednosti iz 2023. godine.

Svaki eventualni dogovor za preuzimanje popularne platforme za razmenu kratkih video snimaka verovatno će isključiti predaju algoritama zasnovanih na korisničkim preferencijama koji su pomogli da ona bude tako uspešna, rekao je O’Liri za CNBC.

„To je najveća društvena mreža u SAD danas, tako da privlači veliko interesovanje”, ali pošto nije verovatno da će kineske vlasti odobriti prodaju pomenutih algoritama, “ono što možete kupiti jeste vredan brend sa 170 miliona američkih korisnika”, objasnio je O’Liri.

Potencijalni kupac će morati da „ponovno emulira“ te algoritme sa američkim kodom, i praktično izgradi novu umreženost, pa otuda i umanjenje vrednosti društvene mreže u odnosu na raniju procenu.

Ranije u martu, Predstavnički dom američkog kongresa SAD glasao je za predlog zakona koji bi primorao vlasnika TikToka, kinesku kompaniju ByteDance, da ili odustane od svoje vodeće globalne aplikacije ili da se suoči sa efektivnom zabranom na tlu SAD. Međutim, mogli bi proći meseci pre nego što bilo koji zakon koji se odnosi na TikTok dođe glasanje u Senat.

Takođe, ostaje nejasno da li će kineska vlada uopšte dozvoliti ByteDanceu da proda TikTok kupcu iz SAD.

Ipak, O’Liri je rekao da postoji najmanje 50 odsto da prođe zabrana i prinudna prodaja giganta društvenih medija početkom sledeće godine, nakon američkih predsedničkih izbora, i on se priprema za tu mogućnost.

Svaki potencijalni dogovor bi zahtevao blagoslov Bele kuće, s obzirom na njegove implikacije na nacionalnu bezbednost. O’Liri je rekao da je već razgovarao o tome sa potencijalnim republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom (Donald Trump) i da planira da se sastane sa Džoom Bajdenom (Joe Biden) koji traži drugi uzastopni mandat.

Predsednik kompanije O’Leary Ventures je takođe rekao da je u pregovorima sa drugim zainteresovanim stranama za pridruživanje tzv. otkupnom udruženju i da će od aprila tražiti i državne fondove za tu nameru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...