Gotovina polako odlazi u istoriju

Keš, kartice ili krediti – koji je najbolji izbor za upravljanje ličnim finansijama?

BankeInvesticijeNovacPreduzetnik

17.10.2021 12:26 Autor: Marko Andrejić 5

Keš, kartice ili krediti – koji je najbolji izbor za upravljanje ličnim finansijama? Keš, kartice ili krediti – koji je najbolji izbor za upravljanje ličnim finansijama?
Širom sveta keš polako odlazi u istoriju. U pojedinim zemljama, najpre skandinavskim, već se radi na prelasku na potpuno bezgotovinsko plaćanje. Uostalom, sada možete... Keš, kartice ili krediti – koji je najbolji izbor za upravljanje ličnim finansijama?

Širom sveta keš polako odlazi u istoriju. U pojedinim zemljama, najpre skandinavskim, već se radi na prelasku na potpuno bezgotovinsko plaćanje. Uostalom, sada možete plaćati i karticom, telefonom, satom… Sve je manje gotovine u opticaju, a elektronski transfer je postao uobičajen.

Kako ističu poslovni konsultanti, to je sasvim u redu ako umete dobro da vodite računa o svojim troškovima. Jer, glavna prednost upotrebe novčanica je što u svakom trenutku znate čime raspolažete, koliko novca imate u novčaniku i psihološki, imate osećaj vrednosti koja vam “prolazi kroz ruke”. Manji je rizik impulsivnih kupovina i lagodnog prislanjanja kartice i – novca više nema na računu.

U zemljama poput Srbije treba imati u vidu i to da nećete moći svuda da platite bezgotovinski, jer u manjim mestima i manjim radnjama još uvek ne primaju svi kartice.

“Najveća prednost korišćenja kartica ili drugih vidova elektronskog plaćanja je – bezbednost. Novac može da se ukrade, a kartica i ako je ukradena uglavnom ne može da napravi štetu (pod uslovom da ne držite na istom mestu vidno ispisan PIN broj). Samo je odjavite i podnesete zahtev za novu karticu. Vaš novac je na ovaj način zaštićen. Prilikom putovanja u inostranstvo nije neophodno nositi mnogo gotovine”, navodi neke od benefita poslovni konsultant i autor knjige “Biznis bukvar” Vladimir Veličković.

U razgovoru za Biznis.rs on dodaje da je sve ovo još jednostavnije uz mobilni telefon, koji svakako uvek imate kod sebe. Gotovo da nema potrebe da nosite novčanik, već jedan uređaj obavlja sve za vas.

Jedna od prednosti korišćenja kreditnih kartica je i to što mnogi trgovinski lanci nude kupovinu na odloženo plaćanje bez kamate.

Novčanik u ruci BLUROVANO
Foto: Biznis.rs

“Sve transakcije nalaze se zabeležene na online platformi banke i možete naknadno detaljno da ispratite potrošnju prema kategoriji kupovine, posebno što dosta kartičara nudi razne promocije za plaćanje, nagradne igre, bonuse, bodove… Mesečni izvod sa računa kartice, koji predstavlja detaljan spisak svih vaših mesečnih izdataka može biti vrlo koristan u pravljenju i sravnjivanju budžeta”, ističe naš sagovornik.

Tu dolazimo do druge strane medalje u korišćenju kartica, a to je prekomerna upotreba kreditnih kartica za sve vrste potrošnje.

“Određene kreditne kartice imaju dosta visoke kamate na otplatu, do 35 odsto na godišnjem nivou, koje treba da platite ako se zadužite do punog iznosa. Primera radi, ako kupujete nešto što košta 10.000 dinara i tokom godine otplaćujete, platićete 3.500 dinara više nego što košta taj proizvod i to je iznos o kome treba razmišljati kada procenjujete opravdanost kupovine na ovaj način”, podseća Veličković.

Sagovornik našeg portala kaže da ćete najbolje u potpunosti iskoristiti prednosti kreditne kartice ako shvatite kakav je vaš životni stil u finansijskom smislu – vaše novčane potrebe i želje. Nakon što utvrdite kako ćete koristiti kreditnu karticu, važno je da razumete sve njene karakteristike, uključujući kamatnu stopu na godišnjem nivou i da li je ta stopa fiksna ili promenljiva, zatim godišnju naknadu za održavanje, zatezne kamate ili naknade za prekoračenje, kao i kreditno ograničenje na računu. Sve su ovo stavke koje će dodatno da vam “pojedu” novac.

Pojedine banke nude i veoma izdašne iznose mogućeg zaduživanja, ali treba voditi računa da vam te kupovine ne stave “omču oko vrata” i uvedu vas u “vrzino kolo” otplate iz kojeg je teško da se izvučete. Jer, u tom slučaju neka kupovina koja je mogla da se reši prethodnom štednom preobraziće se u višemesečnu, čak i višegodišnju otplatu.

“Isto važi i za kredite. Potrošački krediti jednostavno nisu dobri i ne treba ih puno koristiti. Mislim na kredit za letovanje ili kupovinu televizora, na primer. Kredit je dobar kada nam taj novac služi da se stvori više novca, kao što privreda koristi kredite za investiranje, nabavku mašina i opreme koja će im kreirati više nego što su se zadužili”, objašnjava Vladimir Veličković.

Na kraju zaključuje da ne treba izgubiti iz vida osnovnu funkciju novca, a to je da novac treba da služi kao alat za realizovanje određenih aktivnosti, ili još bolje – novac treba da služi da kreira više novca. “Kad postavite stvari na taj način, videćete kako će način raspolaganja novcem da se promeni.”

Tagovi
BUDŽET
 • GocaBG

  17.10.2021 #1 Author

  Kes ide u zaborav,svakako da je sigurnija kartica,i da novac i sve sto nam banke nude pametno koristimo…

  Odgovori

 • Tina

  17.10.2021 #2 Author

  Kartiice za placanje jesu lakse za koriscenje, ali bolje je bez njih, ako je moguce

  Odgovori

 • Danijela

  17.10.2021 #3 Author

  Najbolje je ih izbegavati.

  Odgovori

 • Snezana

  18.10.2021 #4 Author

  Samo kes.

  Odgovori

 • NINICA

  1.6.2022 #5 Author

  Samo keš je najbolja i najsigurnija opcija!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...