Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Namenske pozajmice povoljnije od gotovinskih

Keš krediti najtraženiji pred jesenju sezonu

BankeNovac

4.9.2021 11:01 Autor: Ljiljana Begović 1

Keš krediti najtraženiji pred jesenju sezonu Keš krediti najtraženiji pred jesenju sezonu
Polazak u školu, renoviranje stana, kupovina automobila samo su neki od razloga zbog kojih se građani pred jesen odlučuju da odu u banku po... Keš krediti najtraženiji pred jesenju sezonu

Polazak u školu, renoviranje stana, kupovina automobila samo su neki od razloga zbog kojih se građani pred jesen odlučuju da odu u banku po kredit.

„U jesenjem periodu klijenti najčešće uzimaju keš kredite, imajući u vidu pripremu dece za novu školsku godinu i generalno pripreme za zimski period. Pored ove vrste zajmova, stambeni krediti su uvek aktuelni, bez obzira na sezonu“, navode iz OTP banke za Biznis.rs.

Tražnja za stambenim kreditima je konstantna i ima uzlaznu krivu rasta, čak i tokom pandemije. Činjenica da su kamate na rekordno niskom nivou čini kredite dostupnim stanovništvu.

Ako planirate da u narednom periodu posetite banku radi podizanja kredita trebalo bi da se pre svega upoznate sa ponudom u skladu sa namenom uzimanja zajma.

Iako banke nude različite uslove za dobijanje kako namenskih, tako i keš kredita, u većini slučajeva lakše ćete doći do kredita u gotovini. Ukoliko uzmete keš kredit novcem možete da raspolažete kako hoćete i niko vas neće pitati za koje namene uzimate pozajmicu. U tom slučaju novac direktno leže na račun i ono što planirate možete kupiti gde i kada želite.

„Namenski krediti jesu povoljniji od gotovinskih kredita, ali tu se ističe mogućnost kupovine automobila putem kredita koji se realizuju na prodajnom mestu, jer tada trošak kamate snosi prodavac automobila“, savetuju iz OTP banke.

Rok za vraćanje potrošačkih i keš kredita koje banke odobravaju građanima u ovoj godini je najviše šest godina.

Foto: Rawpixel

Prosečna kamatna stopa na dinarske kredite u drugom tromesečju 2021. godine iznosila je 8,7 odsto i nije se menjala u odnosu na prethodni period. Prosečna kamata na keš kredite povećana je na 9,2 odsto, a na stambene za 1,7 poena, odnosno na 6,1 odsto.

Kamatne stope na kredite vezane za evre u proseku su iznosile 3,1 odsto. Kamata na stambene kredite iznosila je 2,5 odsto, na keš kredite tri odsto, a potrošačke 4,2 odsto.

Ono što se zna to je da su krediti uglavnom izraženi u dinarima, uz fiksnu kamatnu stopu koja se kreće od 6,5 do osam procenata. Rok otplate je od 12 do 72 meseca, a najčešće se odobravaju bez učešća i bez troškova obrade kredita.

Svoje “jesenje” ponude kredita spremila je većina banaka koje posluju na domaćem tržištu.

Tako, na primer, Banca Intesa gotovinske kredite odobrava na period od pet godina uz uslov da klijenti budu zaposleni na neodređeno vreme. Većina keš kredita može da se realizuje putem aplikacije digitalnog bankarstva.

Recimo, za keš kredit od 100.000 dinara na period otplate od 71 meseca, mesečna rata bi bila 1.973 dinara, odnosno klijent bi ukupno vratio 141.144 dinara.

Credit Agricole nudi nekoliko vrsta gotovinskih keš kredita sa mogućnošću dobijanja zajma bez prenosa zarade. Takođe, klijentima je ostavljen izbor da kredit podignu sa varijabilnom ili fiksnom kamatnom stopom. Kamate na keš kredite kreću se od osam do 12 procenata.

UniCredit banka takođe nudi keš kredite, i to do tri miliona dinara. Do 31.oktobra ova banka ima promotivni period sa nižim fiksnim kamatama.

„Naša banka pruža mogućnost da se prelazi sa varijabilne na fiksnu kamatnu stopu i obrnuto tokom celog roka otplate. Na samom početku bira se kamata kojom se započinje otplata kredita – fiksnom ili varijabilnom, a na svake tri godine banka vam nudi mogućnost ostanka ili prelaska na drugi tip kamate. Osim toga, klijenti mogu uzeti i dinarski keš kredit čija naknada za puštanje iznosi 0,95 odsto“, navode iz OTP banke.

Naši sagovornici kažu i da je klijentima, posebno onima koji se bave poljoprivrednom, atraktivna ponuda nove vrste investicionih kredita bez hipoteke na rok do pet godina.

„Po prvi put se u Srbiji odobravaju investicioni krediti za poljoprivredna gazdinstva na period od 60 meseci bez kolaterala, zaloge ili žiranata, do iznosa od 50.000 evra. Namena kredita je finansiranje obrtnih sredstava i investicija u nepokretnosti, mašine i opremu, vezanih za poljoprivrednu delatnost“, navode iz OTP banke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...