Podstanari u Holandiji pod pritiskom visokih cena

Kirije u Amsterdamu najskuplje u Evropi

EUNekretnineNovac

10.4.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Kirije u Amsterdamu najskuplje u Evropi Kirije u Amsterdamu najskuplje u Evropi
Stanarine u Amsterdamu najviše su u Evropi, a među pet najskupljih evropskih gradova su i Roterdam i Hag, pokazalo je istraživanje agencije HousingAnywhere. Ova... Kirije u Amsterdamu najskuplje u Evropi

Stanarine u Amsterdamu najviše su u Evropi, a među pet najskupljih evropskih gradova su i Roterdam i Hag, pokazalo je istraživanje agencije HousingAnywhere.

Ova agencija za iznajmljivanje nekretnina za srednjeročni zakup pregledala je zakupnine za više od 67.000 domova u 28 evropskih gradova u prvom kvartalu ove godine, a Amsterdam je zauzeo prvo mesto po cenama, ispred Rima i Pariza, prenosi RTV, pozivajući se na NL Times.

Amsterdam je na prvom mestu u sve tri kategorije, sa prosečnom zakupninom od 2.276 evra mesečno za stan, 1.740 evra za garsonjeru i 963 evra za sobu. Prosečna zakupnina stana u Roterdamu iznosi 1.795 evra, a u Hagu 1.790 evra.

U Roterdamu su cene stanarina porasle za 15,8 odsto međugodišnje, a u Hagu za 25,6 odsto. Na listi deset najskupljih gradova kada je reč o iznajmljivanju stanova nalazi se još jedan holandski grad, Utreht, koji je zauzeo sedmo mesto sa prosečnom kirijom od 1.746 evra.

Holandsko udruženje zakupaca Vonbond saopštilo je da je šokirano rezulatima istraživanja. „Već smo znali da su stanarine visoke, ali činjenica da smo izašli kao „pobednici“ ovog istraživanja, odnosno gubitnici, tužna je vest, saopšteno je iz udruženja, koje navodi da je istraživanje pokazalo da su cene iznajmljivanja stanova u Holandiji previsoke i da moraju da se ograniče.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...