brine ekonomska nestabilnost u svetu i nedostatak radne snage

Investitori i agenti za prodaju nekretnina očekuju stagnaciju cena kvadrata i kirija u 2024. godini

Srbija

21.12.2023 15:40 Autor: Milica Rilak 6

Investitori i agenti za prodaju nekretnina očekuju stagnaciju cena kvadrata i kirija u 2024. godini Investitori i agenti za prodaju nekretnina očekuju stagnaciju cena kvadrata i kirija u 2024. godini
Anketa koju je sproveo specijalizovani sajt za oglašavanje nekretnina 4zida među vlasnicima i zaposlenima u 85 agencija i među 19 investitora koji grade stanove... Investitori i agenti za prodaju nekretnina očekuju stagnaciju cena kvadrata i kirija u 2024. godini

Anketa koju je sproveo specijalizovani sajt za oglašavanje nekretnina 4zida među vlasnicima i zaposlenima u 85 agencija i među 19 investitora koji grade stanove širom Srbije pokazala je da čak 59 odsto agencija predviđa stagnaciju cena, dok 37 odsto smatra da će cene padati.

Investitori su gotovo jednoglasni po ovom pitanju, pa njih 94 odsto smatra da će cene stanova stagnirati, dok samo šest odsto veruje da će doći do pada cena.

I jedni i drugi smatraju da ekonomska nestabilnost u zemlji i svetu predstavlja najveći izazov u poslovanju, potom slede uslovi kreditiranja i inflacija, dok investitore brine i nedostatak radne
snage.

„Sveukupna projekcija tržišta nekretnine je ipak pozitivna. Tome u prilog ide i činjenica da većina anketiranih agencija i investitora veruje da će njihovi prihodi ostati na nivou 2023. godine ili da će porasti“, stoji u analizi 4zida.

Posle pandemije i sukoba u Ukrajini, koji su u prethodne tri godine značajno uticali na kretanje cena na tržištu nekretnina, novi rat na Bliskom istoku predstavlja novi izazov i u ovom sektoru. „Više od polovine, odnosno 51 odsto agencija je odgovorilo da ne zna da li će novi rat na Bliskom istoku uticati na tržište nekretnina u Srbiji u 2024. godini, dok je procenat investitora koji smatraju da ne mogu da predvide šta će se dešavati oko 74 odsto“, ističu iz 4zida.

Kada je u pitanju projekcija cena izdavanja stanova u Beogradu i ostalim većim gradovima u Srbiji, za narednu godinu, 64 odsto predstavnika agencija veruje da će cene kirija stagnirati, 26 odsto da će opadati dok 10 odsto misli da će doći do rasta cena.

Stambena zgrada
Foto: Unsplash.com

Stavovi agencija i podaci sa sajta 4zida se slažu sa izveštajem Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da je drugu polovinu 2023. godine obeležio trend smirivanja tržišta i stagnacija cena u većini gradova Srbije.

Odgovori anketriranih agencija pokazuju da su nepovoljni uslovi kreditiranja najviše uticali na poslovanje. Kao dominantan profil kupca izdvajaju se porodice sa decom, mladi parovi i investicioni kupci.

Većina investitora, njih 71 odsto, smatra da je na stabilizaciju cena stanova uticalo smanjenje udela kupoprodaje stanova finansiranih kreditima, a znatno manji broj misli da je razlog veći obim starogradnje u ponudi. Kao ostale faktore, pojedini investitori navode pad kupovne moći stanovništva“, rekla je Aleksandra Mihajlović, PR menadžerka 4zida.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da je u trećem kvartalu 2023. zaključeno 29.248 ugovora, a da je u kupoprodaju nepokretnosti uloženo 1,5 milijardi evra. Kada je reč o načinu plaćanja, 6,6 odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za tri procentna poena manje nego lane.

  • PAVLE-2005

    21.12.2023 #1 Author

    Žao mi je ljudi koji nemaju rešeno stambeno pitanje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.12.2023 #2 Author

    Bilo je krajnje vreme,cene su nenormalno visoke…

    Odgovori

  • LEBRON

    21.12.2023 #3 Author

    Sve je moguce

    Odgovori

  • SENSEI

    22.12.2023 #4 Author

    Mnogo je rasla cena nekretnina, vreme je da stagnira

    Odgovori

  • MAJA

    23.12.2023 #5 Author

    Da vidimo i to cudo

    Odgovori

  • NATI

    24.12.2023 #6 Author

    Konacno vecina se plasi da uzme kredit

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...