Finansijski savetnik predlaže kako da uvećate svoj kapital

Koji je najbolji način da investirate 2.500 evra? 

BerzaBiznisInvesticijeNovacSrbija

30.1.2022 08:01 Autor: Stanislav Stanišić 10

Koji je najbolji način da investirate 2.500 evra?  Koji je najbolji način da investirate 2.500 evra? 
Bilo da ste dobili bonus, nasledstvo ili ste mesecima redovno odvajali novac od plate, ušteda bilo koje količine novca nije laka, a iznos od 2.500... Koji je najbolji način da investirate 2.500 evra? 

Bilo da ste dobili bonus, nasledstvo ili ste mesecima redovno odvajali novac od plate, ušteda bilo koje količine novca nije laka, a iznos od 2.500 evra nije mali podvig! A koji je najbolji način da investirate 300.000 dinara?

Finansijski savetnik Miloš Piščević, ovlašćeni distributer investicionih jedinica, kaže u razgovoru za Biznis.rs da je najlakše kupiti polovni automobil, ali ova kupovina nije investicija, već trošak (osim ako ste po zanimanju vozač taksija). Prema njegovim rečima, kada se sprovodi odgovorno investiranje predstavlja najbolji način da uvećate svoj kapital. 

„Bez poznavanja vaše finansijske situacije teško je tačno reći gde da uložite svojih 2.500 evra. Imajući to u vidu, prvo se nameću dva pitanja. Da li su sva zaduženja po vašim kreditnim karticama isplaćena? Da li imate izdvojena novčana sredstva za tri do šest meseci života u slučaju da niste u mogućnosti da radite neko vreme? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja ne, toplo preporučujem da uložite nešto ili čak svih 2.500 evra za postizanje ova dva cilja pre investiranja“, ističe naš sagovornik.

On navodi da ukoliko se prvo ne reše kreditna zaduženja po karticama, naplaćena kamata može nadmašiti dobit koja se potencijalno može ostvariti investiranjem novca. 

Ukoliko ste se pobrinuli za ove stvari, onda kao najbolju praksu Miloš Piščević preporučuje da svoj novac uložite u otvorene investicione fondove sa javnom ponudom (UCITS), koji imovinu pretežno ulažu u vlasničke hartije od vrednosti.

Jedna osoba daje drugoj evre
Foto: Pixabay.com

„Iako štednja građana u bankama pokazuje konstantan rast, naročito dinarska, niske kamate na oročena sredstva ipak ne zadovoljavaju očekivanja potencijalnih klijenata. S obzirom na to da našim ljudima nije strano ulaganje u akcije najvećih svetskih kompanija, mišljenja sam da ulaganje novca u otvorene investicione fondove treba još više približiti zainteresovanim investitorima“, ocenjuje finansijski savetnik.

Kako izabrati pravi fond?

Uspešan odabir investicije započinje time što ćete strukturu ulaganja prilagoditi vašim ciljevima, godinama i spremnosti na rizik.

„Dakle, prvi korak je razumevanje šta nameravate da uradite sa ovom gotovinom, uzimajući u obzir i vremenski horizont (period u kome vam 2.500 evra koje investirate neće zatrebati za ličnu potrošnju). Drugi korak je tolerancija na rizik, odnosno vaša spremnost da ne reagujete ad hoc na oscilacije na tržištu kapitala“, kaže Piščević.

Investicioni fondovi nude jedinstven pristup finansijskim tržištima. Ulaganjem u investicioni fond zapravo ulažete novac u tržište kapitala. Preciznije, u vaše ime novac ulažu finansijski stručnjaci u akcije velikih svetskih kompanija uz nadzor depozitarne banke.

Koliko možete da zaradite ulaganjem 2.500 evra?

Ne postoji siguran odgovor na ovo pitanje. Da postoji — svi bismo bili bogati.

„Ulaganjem možete zaraditi novac, ali možete ga i izgubiti. Ipak, možemo videti kako je to izgledalo u prošlosti. U periodu od 2017. do 2021. godine akcijski fondovi su rasli u proseku za 5,5 odsto godišnje. Dakle, da ste uložili 2.500 evra pre četiri godine, danas biste imali oko 3.000 evra (računajući i trošak ulazne provizije). Na osnovu ove statistike, ukoliko 2.500 evra ne biste podizali 15 godina iz akcijskog fonda, duplirali biste vašu investiciju“, zaključuje naš sagovornik.

S obzirom na volatilnost tržišta akcija, ne može se reći kada je najbolji trenutak za investiranje. Umesto iščekivanja „najboljeg trenutka za ulaganje“, njegov savet je da se pridržavate unapred pripremljenog investicionog plana.

 • LJUBIŠA

  30.1.2022 #1 Author

  Oprezno.

  Odgovori

 • TIINA

  31.1.2022 #2 Author

  Kakvog unapred pripremljenog investicionog plana? Sta je pisac hteo da kaze?

  Odgovori

 • G

  31.1.2022 #3 Author

  To obično znači svake nedelje po malo ili svaki mesec po malo kada vam legnu pare od plate po nekom rasporedu kako bi se nezavisno od skokova ili padova kupovalo po približno prosečnoj ceni kroz neki dogovoren period.

  Odgovori

 • Rajko Rusov

  31.1.2022 #4 Author

  Kao investitor u WVP Akcijskim Fondovima,potpisujem svaku navedenu reč u gore navedenom tekstu.

  Odgovori

 • Milovan

  31.1.2022 #5 Author

  ma sve u crypto, pa cemo za 15 god znati da li smo zaradili 10x vise ili nista, ova sica od 150e po godini se ne isplati…

  Odgovori

 • Sasa

  31.1.2022 #6 Author

  Zna se šta samo raste u tudjim rukama …Sa ovom stopom inflacija na period od 15 god da se ostvari prihod u meri kojoj predlazete…pa i niste neki savet dali ljudima …

  Odgovori

 • Neko

  1.2.2022 #7 Author

  Pre malo više od dve godine kupio sam građevinski plac u opštini Surčin koji me sa overom i porezom koštao 6000e a sada vredi 30000e. Moj savet je da ulažete u nekrernine. Uvek ima neko ko želi da proda nešto što nije mukom zaradio. Kupite zemlju bilo gde u Srbiji (a možete da kupite i za 2500e), posadite bagrem ako ne želite da idete i obrađujete istu i za nekoliko godina uloženi novac vratićete a parče zemlje ostaje i za Vaše naslednike. Inače zarada ovakve vrste (hartije, kursna razlika i dr) je namenjena samo „određenim“, a ako čuvate novac u banku inflacija pojede i tu nema zarade. Pogledajte današnje cene i koliko goriva, brašna i dr ste mogli pre dve godine da kupite za 100e a koliko danas? Srećno.

  Odgovori

  • ACIKA

   2.2.2022 #8 Author

   U potpunosti se slazem novac treba ulagati i okretati. Nikako cuvati ga jer gubi svaku vrednost. Pogotovu ako su vece kolicine u pitanju, bolje kupiti stan, lokal, garazu ili zemljiste nego cuvati u banci.

   Odgovori

 • NINICA

  1.6.2022 #9 Author

  U potpunosti se slažem.

  Odgovori

 • MARKO7

  14.8.2022 #10 Author

  Samo opreznoo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.