Nova godina i božićni praznici prazne novčanike

Kako preživeti januar bez zaduživanja?

NovacSrbijaU fokusuVesti

4.1.2022 16:31 Autor: Marija Jovanović 0

Kako preživeti januar bez zaduživanja? Kako preživeti januar bez zaduživanja?
Tokom novogodišnjih praznika svi uglavnom podvlače crtu kada je reč o planovima i željama za sledeću godinu. Nakon proslava uglavnom ostaju prazni novčanici, pa... Kako preživeti januar bez zaduživanja?

Tokom novogodišnjih praznika svi uglavnom podvlače crtu kada je reč o planovima i željama za sledeću godinu. Nakon proslava uglavnom ostaju prazni novčanici, pa se postavlja pitanje da li je upravo januar mesec kada treba napraviti finansijski plan za predstojeću godinu kako nas opet ne bi iznenadili “nepredviđeni” troškovi za letovanje, polazak u školu, pripremu zimnice ili neki drugi izdaci, koji nas često teraju na pozajmice i dodatno zaduživanje.

“Nova godina donosi psihološki presek koji se često koristi za različite odluke. Prelistavamo čime smo nezadovoljni i šta bismo želeli da promenimo. U celoj toj priči finansije zauzimaju ako ne prvo, onda jedno od prva tri mesta među željama. Zbog toga je ovo odličan momenat i moj savet je da se vratimo godinu dana unazad, prelistamo 2021. godinu i identifikujemo mesece kada smo imali problema sa finansijama”, objašnjava za Biznis.rs urednik portala „Kamatica“ Dušan Uzelac.

Periodi poput Nove godine, letovanja, odmora, uvek pred neku krupniju potrošnju, zapravo su godišnji ciklusi, koji se reflektuju i na ostale mesece u godini, a naše upravljanje ovim finansijskim udarima, koji su unapred poznati, odlučuju o budžetu i u narednim mesecima.

“Letovanja, odmori, registracija automobila, sve su to godišnji ciklusi kada se naše neupravljanje finansijama manifestuje jer sve što na ovom polju uradimo, reflektuje se šest meseci, do godinu dana na našim računima. Primera radi, u momentu kada hoćemo na letovanje, a nemamo dovoljno novca. Razlog za to upravo treba tražiti i u dočeku Nove godine i decembru, kada smo potrošili možda više nego što je trebalo”, dodaje naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, svi problemi u finansijama dolaze iz neplanskog trošenja jer svi koji su na ovom polju uspešni uvek planiraju, i tu je zapravo ključ.

“Plan ne moramo da doživljavamo rigidno – da mora da postoji struktura, da su tu papir i olovka i da je to neki proces. Ne, plan ono što se dogovorite sa sobom i nešto što vi znate da je ostvarivo. To je više stvar psihologije, a možda je i malo težak zadatak jer u današnje vreme retko ostvarujemo svoje ciljeve. Definišite koji trošak vam je prioritet”, navodi Uzelac.

Za unapred poznate troškove rešenje je namenska štednja

Kada već unapred znamo strukturu svojih troškova za predstojeću godinu, poput odmora ili obaveza koje nas čekaju u septembru, jedno od rešenja koje se nameće je i namenska štednja.

“Dva su bitna ciklusa u finansijama. To su mesečni, kada primamo platu i plaćamo račune, i sa njim svi znamo da funkcionišemo, kako tako, ali znamo. Sa godišnjim malo ko ume da funkcioniše. Godišnje idemo na letovanje, registrujemo auto i slično, i za to bi namenska štednja bila idealna. Da se prosto definiše iznos tog troška i da se podeli na rate do tog momenta. To znači ako u desetom mesecu registrujemo auto za 30.000 dinara, potrebno je odvojiti deset meseci po 3.000 dinara da bi taj iznos bio ‘na gomili’. To je dobar početak da se struktuira potrošnja i da se ne dozvoli ulazak u crveno poput dozvoljenog minusa ili kredita”, ističe Uzelac.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...