Preduzeća imaju više načina za dolazak do potrebnih sredstava

Lizing kuće najzainteresovanije za finansiranje građevinske opreme

BankeInvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnik

14.6.2022 08:01 Autor: Stanislav Stanišić 3

Lizing kuće najzainteresovanije za finansiranje građevinske opreme Lizing kuće najzainteresovanije za finansiranje građevinske opreme
„Kompanije su postale svesne prednosti nabavke opreme preko lizinga, kao i nosioci programa koji jednim delom finansiraju modernizaciju opreme i mehanizacije, pa su sada... Lizing kuće najzainteresovanije za finansiranje građevinske opreme

„Kompanije su postale svesne prednosti nabavke opreme preko lizinga, kao i nosioci programa koji jednim delom finansiraju modernizaciju opreme i mehanizacije, pa su sada kroz njih među ostalim finansijskim institucijama uključene i lizing kuće“, kaže za Biznis.rs finansijski konsultant firme Nikons Nikola Grković.

U poslednjem pokrenutom programu Ministarstva privrede, u saradnji sa Kancelarijom Evropske unije (EU), ponuđeno je da uz kredite renomiranih banaka na našem tržištu zainteresovani koriste i finansiranje putem lizing kuća, uz nameru da se ovaj vid subvencionisanja direktnim učešćem popularizuje kod firmi. Bez obzira na mišljenje da lizing usluge nisu našle put do klijenata, naš sagovornik ističe da je interesovanje na zavidnom nivou.

„Interesovanje klijenata postoji posebno kada im se približi jednostavnost apliciranja i samog načina finansiranja, a zatim i obrade zahteva kada se prijavljuju za subvenciju“, navodi Grković.

U poslovnu politiku svake lizing kompanije uklapa se model finansiranja uz bespovratnu pomoć, jer je velika prednost ovog modela obezbeđenje uzetih sredstava.

„Prednost je što je pet odsto učešće klijenta, a 25 odsto subvencija“, ističe finansijski konsultant.

Iako je kroz različite mere preduzetnicima omogućeno da na jednostavan način dođu do opreme za proizvodnju, neki ipak ne uspeju da ostvare pravo na kredit, podsticaj ili subvenciju. Opcija finansiranja kroz lizing ponekad je i isplativija. Povoljniji uslovi, niže kamatne stope, mašina kao zalog, nezarobljavanje kapitala i brža procedura samo su neke od prednosti lizinga u odnosu na kredit, kada je u pitanju kupovina mehanizacije i opreme.

Foto: Shutterstock

Dodatnim olakšicama, kao što je Uredba Vlade Srbije koja oslobađa plaćanja PDV-a na usluge lizing kuća, podignuta je i njihova zainteresovanost za učešće na tržištu za subvencionisano finansiranje. Lizing je nekada finansirao i taj deo poreza na dodatu vrednost na određeni vremenski rok ili kroz rate do povraćaja sredstava.

Način otplate i broj rata klijenti biraju sami, a sistem i plan je, dodaje naš sagovornik, prilagođen njihovim finansijskim mogućnostima. Prema njegovom mišljenju, lizing je pravi bankarski proizvod za kupovinu opreme jer je sama mašina zalog. Kako objašnjava, u pravnom smislu lizing kuća je vlasnik, a u finansijskom firma ili preduzetnik.

„Po mnogim merilima ovo je najjednostavniji način finansiranja, ali svoju računicu traže i same lizing kuće kojima je u ovom segmentu najinteresantnija nabavka građevinske opreme“, navodi Grković.

Pošto lizing kuće nisu samostalne, već posluju u sastavu banaka, one se slično i ponašaju u slučaju kada im dođe zahtev za značajnija sredstva.

„Veliki iznosi koje klijenti traže lizing kućama idu na odobrenje kreditnih odbora banaka, što se svede na veći deo dokumentacije koju banka traži i za ostale usluge po njihovim procedurama“, objašnjava Grković i zaključuje da najviše kandidata za kupovinu opreme na lizing dolazi iz prerađivačke i mašinske industrije, kao i iz poljoprivrede.

 • MARKO7

  14.6.2022 #1 Author

  Pa to je uvek i bilo tako..

  Odgovori

 • IVAN

  14.6.2022 #2 Author

  Prednost je što je pet odsto učešće klijenta, a 25 odsto subvencija.

  Odgovori

 • TATJANA

  14.6.2022 #3 Author

  Pa bar nesto

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...