Adekvatna radna snaga biće prioritet u formiranju nove strategije za razvoj privrede

Prva tema privrednika više nisu porezi nego kadrovi

BankeInvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbija

11.6.2022 12:32 Autor: Stanislav Stanišić 14

Prva tema privrednika više nisu porezi nego kadrovi Prva tema privrednika više nisu porezi nego kadrovi
Sredstva od 3,1 milijardu dinara bespovratne pomoći za mala i mikro preduzeća, kroz Program Ministarstva privrede uz finansijsku pomoć Evropske unije, a u saradnji... Prva tema privrednika više nisu porezi nego kadrovi

Sredstva od 3,1 milijardu dinara bespovratne pomoći za mala i mikro preduzeća, kroz Program Ministarstva privrede uz finansijsku pomoć Evropske unije, a u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), Privrednom komorom Srbije (PKS) i bankama i finsijskim kućama, namenjena su podizanju konkurentnosti srpske privrede, istaknuto je na panel diskusiji koja je organizovana u resornom ministarstvu.

Pilot projekat pomoći malim preduzećima pokrenut je 2013. godine uz saradnju sa USAID-om i iz godine u godinu je napredovao.

„Osnovna ideja kada je koncipiran program bila je podrška finansiranju malih i srednjih preduzeća i tada nisu postojali institucionalni instrumenti kao danas. Cilj je bio da se formira program koji ne samo da će pomoći MSP, već da mogu da finansiraju investicije bez otežanog sistema obezbeđenja sredstava. On je koncipiran tako da deo sredstava sa kojima država učestvuje zapravo smanji rizik banaka kako bi se opredelile da finansiraju i rizičnije projekte. Posebno su pomogle lizing kuće čijim uključivanjem u program su smanjeni rizici gde mogu da se finansiraju i projekti čija vrednost je u nivou prihoda preduzeća“, istakla je Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede.

Ona naglašava da su sve karakteristike uticale na popularnost Programa i da su retke opštine gde niko nije konkurisao.

„Bilo nam je bitno da osim sredstava iz budžeta dobijemo ozbiljnog partnera koji može dugoročno da pomogne razvoju programa, a prepoznali smo ga u EU. Dobili smo siguran oslonac za sve one koji hoće da investiraju. Program je toliko popularan da je on prošle godine bio otvoren svega nekoliko nedelja i namera nam je da po opredeljenim sredstvima on bude dostupan bar nekoliko meseci. Poruka svim zainteresovanima je da konkurišu što pre. Nadam se da će se EU uveriti u kapacitete i potrebe srpske privrede i da će u narednom periodu značajnija sredstva biti opredeljena sa njihove strane“, rekla je Katarina Obradović Jovanović.

Pomoćnica ministarke je pozvala privrednike da se uključe u pripremu nove strategije na kojoj ministarstvo radi sa PKS kroz javne dijaloge i rasprave. Prva tema privrednika više nisu porezi nego kadrovi. Problem sa obezbeđenjem adekvatne radne snage biće prioritet u formiranju nove strategije za razvoj privrede.

Direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić pozvao je privrednike da pre svega racionalno procene da li je sada vreme za investiranje. On je istakao da preduzeća u državnim institucijama i asocijacijama imaju partnere koji će im pomoći da se bolje pozicioniraju.

„I do sada je bio veliki procenat firmi koje ispunjavaju sve uslove, ali je budžet programa bio manji. Ovim programom su firme dobile mogućnost da obnove opremu kako bi poboljšale efikasnost i produktivnost, a tako i konkurentnost na tržištu. U nekom budućem vremenu potrebno je angažovati se na boljoj tehničkoj obučenosti zaposlenih, kako bi nabavljena oprema dala maksimalne rezultate“, rekao je Gazdić i poručio kreatorima fondova da zbog interesovanja razmisle o značajnijem budžetu.

 • MADMAX

  11.6.2022 #1 Author

  Radnici se neguju da bi se oseteli kao deo sistema ali nažalost kasno naše gazde su ukapirale pa je sada frka sa radnom snagom.

  Odgovori

 • Milovan94

  11.6.2022 #2 Author

  Hvala Bogu da i ova tema dodje u prvi plan.

  Odgovori

 • TATJANA

  11.6.2022 #3 Author

  Kadrovi su postali glavni problem

  Odgovori

 • Boba3

  11.6.2022 #4 Author

  Radna snaga je najbitnija, shvatice kad tad

  Odgovori

 • LUKA

  11.6.2022 #5 Author

  Tesko je doci do Dobre radne snage

  Odgovori

 • MARA

  11.6.2022 #6 Author

  Kasno su se setili..

  Odgovori

 • VERA

  11.6.2022 #7 Author

  Ovde su migranti poslali adekvatna radna snaga.

  Odgovori

 • GOCA BG

  11.6.2022 #8 Author

  Da je radnik a ne sve ostale stvari bio prioritet u bilo kojoj firmi,ovakva tema danas ne bila otvorena…

  Odgovori

 • MAJALG

  12.6.2022 #9 Author

  Voleo bih da svako ko ne ceni kvalitetnog i odanog radnika propadne, pa da shvati koja je vrednost radnika.

  Odgovori

 • ZVE84

  12.6.2022 #10 Author

  Prvo treba smanjiti dažbine i ne gušiti privrednike.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  12.6.2022 #11 Author

  Ozbiljan problem u poslednje vreme

  Odgovori

 • Ika

  12.6.2022 #12 Author

  Tesko je zadrzati radnike, trebalo bi vise na tome raditi

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  12.6.2022 #13 Author

  Kasno su se setili. Mnogi radnici nece više da trpe poniženja i rade za minimalac od koga ne mogu da prežive ni 7 dana

  Odgovori

 • SNEZANA

  12.6.2022 #14 Author

  Sve teze do kvalitetne radne snage.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...