Program podrške malim i mikro preduzećima

Pametno investiranje otvara mogućnosti napretka

BankeBiznisInvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

9.6.2022 17:31 Autor: Stanislav Stanišić 7

Pametno investiranje otvara mogućnosti napretka Pametno investiranje otvara mogućnosti napretka
Mala i srednja preduzeća su i u Srbiji oslonac privrede koja učestvuju sa 60 odsto, bez poljoprivrede, u stvaranju proizvodnog sektora. Njihov izvoz iznosi... Pametno investiranje otvara mogućnosti napretka

Mala i srednja preduzeća su i u Srbiji oslonac privrede koja učestvuju sa 60 odsto, bez poljoprivrede, u stvaranju proizvodnog sektora.

Njihov izvoz iznosi oko šest milijardi evra i angažuju preko milion zaposlenih, ili 45 odsto svih zaposlenih u Srbiji i učestvuju kroz poreze i doprinose u finansiranju 40 odsto budžetskih sredstava.

Prepoznajući potencijal ovog sektora pokreću se različiti programi finansijske pomoći, a trenutno aktuelni je ‘Srbija i EU – Program obnove privrede’ namenjen malim i mikro preduzećima.

Cilj je podići konkurentnost domaćih preduzeća na međunarodnim tržištima kroz različite programe podrške kao što je ovaj Ministarstva privrede u saradnji sa kancelarijom Evropske unije, a uz podršku Razvojne agencije Srbije (RAS) i Privredne komore Srbije (PKS), banaka i lizing kuća.

O pitanju konkurentnosti kroz panel raspravu svoje stavove su izneli korisnici programa prethodnih godina.

Direktorka građevinskog preduzeća SET iz Šapca Milenca Srećković izrazila je zadovoljstvo programom koji je njena firma koristila u tri navrata.

„Kada smo počeli da koristimo ova sredstva i program bili smo malo preduzeće. Danas sa 180 zaposlenih spadamo u srednje kompanije. Dobijena sredstva su nam koristila za unapređenje proizvodnje sa kojom su došli novi poslovi i veći prihodi“, rekla je Srećković.

Foto: Unsplash.com

Kako ocenjuje sektor građevinarstva je posebno specifičan jer je za napredak neophodno investirati u novu opremu.

„Bespovratna sredstva od pet miliona dinara su nam mnogo značila i nismo imali problema sa otplatom. Ovo je konkurs gde vam nije potrebna veza, već za dobijanje sredstava dovoljno da imate projekat i ispunjavate uslove. Značajno je što je klijentu omogućeno da sam odluči šta mu je potrebno i gde to može da kupi i da na kraju analizira kako će da vrati sredstva za opremu i kako da ostvari profit. Iz iskustva mogu da kažem da ovakvi programi sa pametnim ulaganje obezbeđuju rast mikro i malih preduzeća“, zaključuje Srećković.

Sa njenom konstatacijom da će se ponovo prijaviti za neki budući konkurs jer je preduzeće u investicijama, slaže se i direktorka kompanije Delikos Mina Rakićević.

„Moja firma je do sada dva puta konkurisala i dobila sredstva iz programa za koji nema ograničenja u broju prijavljivanja. Zahvaljujući ovom programu promenili smo svu opremu jer radimo u industriji koja traži stalna ulaganja. U početku nam je bilo značajno da budemo konkurentni na domaćem tržištu a sada smo došli u poziciju da se nosimo sa firmama iz evropskih zemalja. Iznos koji smo dobili u te dve prijave je negde oko 41 milion dinara od čega je gotovo devet miliona bilo bespovratnih sredstava što je na nivou dve dobre mašine. Povoljne kamate i rok otplate od pet godina pružaju mogućnost da napredujete ako pametno investirate“, navodi Rakićević.

Da su uslovi za privrednike dobri ističe i član Upravnog odbora Bance Intesa Predrag Milenović, naglašavajući da je i finasijskim institucijama izuzetno bitno da budu deo ovog programa.

„Program je svake godine beležio napredak i mi smo učešćem upoznali domaću privredu. Naučili smo da svi elementi programa moraju biti dobro planirani. Opredeljena bespovratna sredstva su izuzetna podrška, a drugi element je kamatna stopa koja je najpovoljnija na tržištu u rasponu od 1,5 do tri odsto“, smatra Milenović.

Obezbeđenje kredita će posebno opredeliti zainteresovane gde više nije potrebna hipoteka, već je kolateral oprema koju preduzetnik nabavlja. Veoma je bitno što se više banaka i lizing kuća uključilo u program što će dovesti do njihove borbe za klijente.

„Naša je namera da budemo relevantan partner srpske ekonomije i privrede. Kroz prethodne godine smo plasirali više od 10 miliona evra u program pomoći privredi. Iz targetiranih sektora imamo 100.000 klijenata i jako nam je stalo da se pozicioniramo kao partner“, zaključuje Milenović.

  • JANA

    9.6.2022 #1 Author

    Sa sobeim biznis olanom i dobrim bespovratinim investicijama moze lepa prica da se napravi ..

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.6.2022 #3 Author

    Ovakva pomoc mnogo znaci za mala i mikro preduzeca…

    Odgovori

    • Lelica

      10.6.2022 #4 Author

      Svaka vrsta pomoci je dobro dosla.

      Odgovori

  • GINKO

    10.6.2022 #5 Author

    Sa elanom, investicijama, planom i dobrim smišljenim planom moze lepa priča da se stvori i život pretvori u biznis

    Odgovori

  • Anna

    10.6.2022 #6 Author

    Bilo bi strašno da sada ostanemo bez ovakvih sredstava pomoći. EU nam mnogo znači.

    Odgovori

  • VERA

    10.6.2022 #7 Author

    Oslično pa njima će ovo mnogo da znači.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...