Brodarska kompanija prognozira da će potražnja biti niža za 2,5 odsto

Maersk očekuje pad profita u 2023. godini

NovacPoslovanjeSvet

8.2.2023 12:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Maersk očekuje pad profita u 2023. godini Maersk očekuje pad profita u 2023. godini
Kompanija AP Møller-Maersk prognozira pad profita u ovoj godini, kao i moguću kontrakciju globalnog trgovanja zbog usporavanja oštrog rasta u oblasti transporta kontejnera, koji... Maersk očekuje pad profita u 2023. godini

Kompanija AP Møller-Maersk prognozira pad profita u ovoj godini, kao i moguću kontrakciju globalnog trgovanja zbog usporavanja oštrog rasta u oblasti transporta kontejnera, koji je zabeležen u prethodne dve godine.

Danska kompanija, druga najveća grupacija na svetu za transport kontejnera, prognozira da će njen osnovni operativni profit ove godine biti između dve i pet milijardi dolara, što predstavlja ogroman pad u odnosu na 2022. godinu, u kojoj je iznosio rekordnu 31 milijardu dolara. Samo u četvrtom kvartalu kompanija je ostvarila 5,1 milijardu dolara, čak i nakon normalizacije transporta tereta.

“Kako ulazimo u godinu sa negativnim izgledima na makronivou i novim vidovima neizvesnosti za naše, odlučni smo u nameri da ubrzamo transformaciju našeg poslovanja i povećamo operativnu izvrsnost kako bismo ugrabili jedinstvene prilike koje nam se nude”, rekao je generalni direktor kompanije Maersk Vinsent Kler (Vincent Clerc), prenosi Financial Times.

Kler, koji je na poziciju generalnog direktora došao 1. januara ove godine, suočava se sa nezgodnom situacijom: kompanija je 2022. ostvarila rekordne rezultate zahvaljujući pojačanoj potražnji do koje je dovela pandemija, ali ove godine situacija je znatno teža.

Iz brodarske kompanije je saopšteno da se očekuje da će globalna potražnja za transportom kontejnera biti niža za 2,5 odsto, uz dodatnih 0,5 odsto, što je značajan pad nakon dve godine rasta.

Zarade kompanije u 2022. porasle su trećinu, na oko 82 milijarde dolara, dok je operativni profit porastao 57 odsto (31 milijarda dolara).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...