Gužva u blizini Bosfora i Dardanela

Najmanje 19 naftnih tankera čeka da prođe kroz turske vode

Svet

6.12.2022 11:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Najmanje 19 naftnih tankera čeka da prođe kroz turske vode Najmanje 19 naftnih tankera čeka da prođe kroz turske vode
Naftni tankeri napravili su saobraćajnu gužvu u blizini turske obale dan nakon što je Zapad uveo ograničenje na cene ruske nafte. Najmanje 19 naftnih... Najmanje 19 naftnih tankera čeka da prođe kroz turske vode

Naftni tankeri napravili su saobraćajnu gužvu u blizini turske obale dan nakon što je Zapad uveo ograničenje na cene ruske nafte.

Najmanje 19 naftnih tankera čeka odobrenje za prolaz kroz turske vode, navodi se u tekstu uz citiranje brodskih brokera, naftnih trgovaca i servisa za satelitsko praćenje, prenosi Mina, pozivajući se na Financial Times.

Brodovi su se usidrili nedaleko od Bosfora i Dardanela, dva moreuza koji povezuju ruske crnomorske luke sa međunarodnim tržištima.

Ove nedelje na snagu je stupilo ograničenje cene ruske nafte koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu. Meru su uveli G7, Australija i 27 zemalja Evropske unije.

Sporazumom je dozvoljeno transportovanje ruske nafte u treće zemlje tankerima iz G7 i članica EU, kao i korišćenje usluga osiguranja ukoliko je teret plaćen po ceni koja je na nivou ograničenja ili niža.

Iz Rusije je saopšteno da će odluka Zapada destabilizovati globalno tržište energenata, ali da neće uticati na njenu „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini.

  • MAJA

    6.12.2022 #1 Author

    Mislim da će se načekati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...