Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
mali trgovci izbegavaju uvođenje POS terminala zbog visokih naknada

Na kioscima i dalje bez pitanja „keš ili kartica?“

BankeBiznisHi-techNovacPoslovanjeSrbija

30.7.2021 18:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na kioscima i dalje bez pitanja „keš ili kartica?“ Na kioscima i dalje bez pitanja „keš ili kartica?“
Plaćanje računa karticama nepopularno je kod malih trgovaca koji, uprkos rastu zastupljenosti beskontaktnog plaćanja, nerado prihvataju „plastiku“ na kasama. Razlog su visoke provizije koje... Na kioscima i dalje bez pitanja „keš ili kartica?“

Plaćanje računa karticama nepopularno je kod malih trgovaca koji, uprkos rastu zastupljenosti beskontaktnog plaćanja, nerado prihvataju „plastiku“ na kasama. Razlog su visoke provizije koje naplaćuju kartični sistemi, pa u pojedinim slučajevima to predstavlja gubitak za radnju.

Iz Narodne banke Srbije kažu da svakodnevno rade na kontroli postojećih i primeni alternativnih rešenja koja stimulišu beskontaktno plaćanje, a troškove trgovaca svode na minimum.

Naime, mali trgovci, čiji se asortiman ponuđenih proizvoda razlikuje po kvantitetu i raznovrsnosti u poređenju sa hipermarketima i drugim velikim radnjama, nerado instaliraju POS terminale za korišćenje platnih kartica. Kako kažu, kada radnja naplaćuje robe sa ograničenom maržom, npr. cigarete, ili je iznos transakcije nizak, dešava se da trgovačka naknada bude veći od same marže. U tom slučaju trgovcu se ne isplati prihvatanje platne kartice, jer stvara gubitak kod prodaje.

Kasirka
Foto: Pexels.com

Trgovačka naknada i dalje previsoka

Na predlog Narodne banke Srbije u junu 2018. godine usvojen je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja prilikom korišćenja platnih kartica. Visina međubankarske naknade ograničena je na 0,2 odsto za transakcije debitnim karticama i 0,3 odsto za transakcije kreditnim karticama. Provizija koju su kartični sistemi definisali samostalno iznosila je jedan odsto.

„Primenom zakona trgovačka naknada je praktično prepolovljena. Narodna banka Srbije je, u pravcu snižavanja trgovačkih provizija na našem tržištu, za nacionalni kartični brend DinaCard definisala najniže troškove kartičnog sistema. Banke sa trgovcima mogu da ugovaraju niže naknade za prihvatanje nacionalne kartice, sa ciljem da prihvatanje ovih kartica bude što povoljnije“, navode za Biznis.rs iz Narodne banke Srbije.

Uslugu korišćenja platnih kartica na prodajnim mestima trgovcima pružaju banke prihvatioci. Vlasnici preduzetničkih radnji na osnovu te saradnje plaćaju trgovačku proviziju bankama. Radi praćenja efekata Zakona o međubankarskim naknadama Narodna banka Srbije od banaka prikuplja podatke o naplaćenoj trgovačkoj naknadi.

„Prosečna naplaćena trgovačka naknada za prvo tromesečje 2021. godine na fizičkim prodajnim mestima iznosila je 1,08 odsto, dok je na internet prodajnim mestima iznosila 1,22 odsto od iznosa transakcije. Vrednost prosečno naplaćene trgovačke naknade kontinuirano se snižava iz meseca u mesec“, kažu iz NBS.

Kartični sistemi u skladu sa svojim tarifama naplaćuju različite naknade bankama. Zbog toga postoji razlika u visini provizije koju trgovci plaćaju bankama za transakcije karticama različitih brendova. Troškovi korišćenja domaće platne kartice višestruko su niži od onih koji naplaćuju strane kompanije.

„Zbog najnižih naknada u nacionalnom kartičnom sistemu, banke mogu da ugovaraju sa trgovcima niže trgovačke naknade za prihvatanje DinaCard kartice. Prihvatanje ovih kartica značajno je povoljnije za trgovce, naročito za male trgovce“, navode u centralnoj banci.

Postoji alternativa prihvatljiva za male trgovce

Jedna od mera koja svakako utiče na snižavanje troškova prihvatanja bezgotovinskih transakcija je i uvođenje instant plaćanja na prodajnim mestima. NBS je niskom tarifnom politikom za učesnike u sistemu obezbedila da banke prihvatioci mogu ponuditi svim trgovcima značajno niže trgovačke provizije u odnosu na kartična plaćanja.

„Omogućeno je instant plaćanje za čije prihvatanje nisu neophodni POS terminali. Dovoljan je mobilni telefon na koji se instalira trgovačka mobilna aplikacija. Vlasnici radnji praktično nemaju dodatnih troškova za skupe uređaje. Na taj način i najmanji trgovci kao što su trafike, pekare i pijačne tezge sada imaju mogućnost da na svojim prodajnim mestima omoguće kupcima bezgotovinska plaćanja bez troškova koji prate instalaciju i održavanje POS terminala“, objašnjavaju iz Narodne banke Srbije.

Primenom ovih rešenja trgovci kod kojih dominiraju transakcije malih iznosa obezbeđuju mogućnost beskontaktnog plaćanja bez opterećenja koja postoje pri korišćenju POS terminala.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...