Najplaćeniji stanovnici susedne zemlje zaposleni u oblastima finansija i osiguranja

Najveća bruto mesečna zarada u Crnoj Gori od početka godine iznosila 116.800 evra

Bolji posaoNovacRegion

9.11.2022 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Najveća bruto mesečna zarada u Crnoj Gori od početka godine iznosila 116.800 evra Najveća bruto mesečna zarada u Crnoj Gori od početka godine iznosila 116.800 evra
Najveća bruto mesečna zarada isplaćena u Crnoj Gori od početka ove godine do kraja septembra iznosila je 116.800 evra, pokazuju podaci Uprave prihoda i... Najveća bruto mesečna zarada u Crnoj Gori od početka godine iznosila 116.800 evra

Najveća bruto mesečna zarada isplaćena u Crnoj Gori od početka ove godine do kraja septembra iznosila je 116.800 evra, pokazuju podaci Uprave prihoda i carina (UPC). Taj iznos, koji obuhvata poreze i doprinose na rad, isplaćen je strancu zaposlenom u zabavnoj i rekreativnoj delatnosti.

„U pitanju je prihod po osnovu zarade“, rekli su iz UPC.

Ovaj iznos je 131 prosečna bruto zarada, koja se prema podacima Monstata od početka ove godine kretala od 875 do 887 evra, koliko je iznosila u septembru, ili 174 minimalca, prenosi agencija Mina.

Prema toj računici, crnogorskim građanima sa prosečnom bruto zaradom treba 11 godina da zarade taj iznos, odnosno 14,5 godina ako primaju minimalac od 671 evro bruto.

Drugu najveću bruto zaradu u Crnoj Gori od početka godine primio je zaposleni u oblasti kompjuterskog programiranja. Njemu je u martu isplaćeno 115.250 evra.

Da je programiranje u zamahu u susednoj zemlji, potvrđuje to što je i četvrta najveća isplaćena mesečna zarada pošla u ruke zaposlenom iz te oblasti koji je primio 98.700 evra bruto.

Bankari drže primat među najplaćenijim radnicima u Crnoj Gori, pa je tako pet od deset najvećih mesečnih primanja isplaćeno u oblasti monetarnog posredovanja.

Zaposleni u jednoj od 11 banaka koje posluju na crnogorskom tržištu primio je treću najveću bruto zaradu od početka godine u iznosu od 99.400 evra. Njegov kolega je primio 1.000 evra manje i nalazi se na petom mestu sa bruto zaradom koja iznosi 98.320 evra.

Nešto manje isplaćen je bankar sa mesečnim bruto primanjem od 88.880 evra, što je sedma najveća plata. Na osmoj poziciji je zarada bankara od 73.320 evra, a na devetom mestu bruto primanje bankara koje je iznosilo 69.690 evra.

Šestu poziciju zauzeo je zaposleni u oblasti vazdušnog prevoza putnika, odnosno radnik To Montenegra, Aerodroma, Agencije za civilno vazduhoplovstvo ili SMATSA-e. Njemu je u jednom mesecu isplaćeno 93.260 evra. Pretpostavlja se da je reč o otpremnini ili bonusu.

Desetu najveću bruto zaradu od januara do kraja septembra imao je radnik u oblasti konsultantskih aktivnosti u vezi poslovanja. Taj konsultant primio je 67.460 evra po osnovu naknade za rad i poreza i doprinosa.

Zarade u Crnoj Gori povećane su od početka godine u proseku 17 odsto kroz program Evropa sad. Njime su ukinuti doprinosi za zdravstvo koje su poslodavci plaćali državi, pa je taj iznos preusmeren radnicima.

Prema podacima Monstata, najplaćeniji radnici u Crnoj Gori su zaposleni u delatnostima finansija i osiguranja.

 • GOCA BG

  9.11.2022 #1 Author

  Neverovatnno visoke plate kod nasih komsija,sto zaposleni sa prosecnom platom trebada zaradi za 10 godina…

  Odgovori

 • VERA

  12.11.2022 #2 Author

  To je očekivano za njih.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.