Novac postaje sve skuplji

Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 2,5 odsto

BankeNovacSrbija

9.6.2022 12:19 Autor: Marko Andrejić 7

Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 2,5 odsto Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 2,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da treći mesec zaredom poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo... Narodna banka Srbije povećala referentnu kamatnu stopu na 2,5 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da treći mesec zaredom poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 2,5 odsto. Istovremeno, odlučeno je da koridor kamatnih stopa NBS ostane nepromenjen, tako da stopa na kreditne olakšice iznosi 3,5 odsto, a stopa na depozitne olakšice 1,5 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da je nastavak konflikta u Ukrajini uticao na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja.

„U uslovima kontinuiranog jačanja inflatornih pritisaka na globalnom tržištu, Izvršni odbor je procenio da je potrebno dodatno pooštriti domaće monetarne uslove. To je neophodno kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije na domaćem tržištu, čemu Narodna banka Srbije, pored ostalih mera, doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru„, navodi se u saopštenju iz Kabineta guvernera NBS.

Inflacija u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u aprilu je iznosila 9,6 odsto međugodišnje, od čega je oko dve trećine doprinosa i dalje poticalo od cena hrane i energije. Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije (ukupna inflacija po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta).

Ipak, bazna inflacija koja je u aprilu iznosila 5,5 odsto i dalje je dosta niža kako od bazne inflacije u uporednim zemljama regiona, tako i od domaće ukupne inflacije, navode iz centralne banke i dodaju da su pored očuvane relativne stabilnosti deviznog kursa važan faktor niže i stabilne bazne inflacije i srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora, koja su nastavila da se kreću u granicama cilja.

U skladu sa srednjoročnom projekcijom iz maja, inflacija bi trebalo da u drugoj polovini ove godine ima opadajuću putanju, a njeno vraćanje u granice cilja očekujemo u drugoj polovini naredne godine. Izvršni odbor procenjuje da će rast svetskih cena primarnih proizvoda, energenata, kao i viša uvozna inflacija još neko vreme vršiti inflatorne pritiske, nakon čega se očekuje njihovo postepeno slabljenje. Pored toga, dolazak nove poljoprivredne sezone trebalo bi da rezultira smanjenjem cena voća i povrća sa sadašnjih visokih nivoa. U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće i efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, a u kratkom roku i efekti ekonomskih mera Vlade usmerenih na ograničenje cena osnovnih životnih namirnica i energenata na domaćem tržištu“, ističu iz Narodne banke Srbije.

Foto: Shutterstock

S obzirom na geopolitička dešavanja i eskalaciju konflikta u Ukrajini, znatno je povećana i neizvesnost u izgledima globalnog privrednog rasta, a dodatno jačanje inflatornih pritisaka na međunarodnom nivou uticalo je na revizije naviše projekcija inflacije za veliki broj zemalja i zaoštravanje njihovih monetarnih politika. Tako je Sistem federalnih rezervi u maju nastavio ciklus povećanja referentne kamatne stope (ukupno za 75 baznih poena u ovoj godini), na raspon 0,75-1,0 odsto, uz odluku da u junu započne smanjenje svog bilansa stanja.

Izvesno je da će i u narednim mesecima FED dodatno pooštravati monetarne uslove. Pored toga, i Evropska centralna banka je u martu, u uslovima jačih od očekivanih inflatornih pritisaka, odlučila da dodatno smanji obim kvantitativnog popuštanja tokom drugog tromesečja, a krajem maja je najavila da bi početkom trećeg tromesečja mogla da obustavi neto kupovinu aktive i započne sa povećanjem kamatnih stopa. Zaoštravanje monetarnih uslova pomenutih vodećih centralnih banaka, kao i povećana neizvesnost na globalnom nivou, mogli bi da doprinesu povećanoj opreznosti međunarodnih portfolio investitora koji određuju tokove kapitala prema zemljama u usponu“, ocenjuje NBS.

Pored toga, Izvršni odbor je imao u vidu i da su svetske cene primarnih proizvoda i energenata bile izrazito volatilne prethodnih meseci i da se i dalje nalaze na znatno višem nivou nego početkom godine, vršeći pritiske u pravcu daljeg rasta proizvođačkih i uvoznih cena. Nakon uvođenja dodatnog paketa sankcija Rusiji, kojim je obuhvaćen i uvoz nafte u Evropsku uniju iz Rusije, svetska cena nafte je, nakon pada u aprilu, ponovo povećana.

I pored negativnih efekata konflikta u Ukrajini na kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, većina dostupnih pokazatelja za četiri meseca ove godine ukazuje da je nastavljen rast ekonomske aktivnosti na domaćem tržištu. Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda je u prvom tromesečju iznosio 4,4 odsto međugodišnje.

Posmatrano s proizvodne strane, rast su vodili uslužni sektori i industrija, a posmatrano s rashodne strane – privatna potrošnja i fiksne investicije. Takođe, na rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju je uticalo i povećanje zaliha, dok je doprinos neto izvoza bio negativan i to prvenstveno zbog rasta uvoza energenata.

„I pored visokog stepena neizvesnosti, Narodna banka Srbije očekuje nastavak rasta naše ekonomije i u narednom periodu i procenjuje da će realan rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biti u rasponu od 3,5 do 4,5 odsto, što je zbog nepovoljnijih ocena izgleda globalnog privrednog rasta nakon izbijanja konflikta u Ukrajini, a pre svega nižeg očekivanog rasta zone evra i zemalja regiona, niži rast za 0,5 procentnih poena od očekivanog početkom godine. Pod pretpostavkom da neće doći do dodatnog zaoštravanja geopolitičkih tenzija i prekida u snabdevanju gasom na globalnom nivou, u srednjem roku projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije zadržana je u rasponu 4-5 procenata godišnje„, navodi se u saopštenju NBS.

U zavisnosti od geopolitičkih dešavanja i kretanja ključnih faktora inflacije i iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, Narodna banka Srbije će procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova ili efekti prethodnog zaoštravanja obezbeđuju održiv povratak inflacije u granice cilja u horizontu projekcije. Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem rastu i razvoju privrede, kao i daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu.

Podsetimo, profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić ocenio je nedavno u razgovoru za Biznis.rs bi podizanje kamatnih stopa najviše moglo da pogodi one koji tek planiraju da se zaduže ili one koji su se nedavno zadužili, a uzeli su kredit na dug vremenski period. Takođe, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši guverner NBS Dejan Šoškić istakao je da očekuje dalji rast referentne kamate.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. jula.

 • VERA

  9.6.2022 #1 Author

  Vala josni to ostalo da poskupi.

  Odgovori

 • MARKO7

  9.6.2022 #2 Author

  Pa realno baš su ga preterali nažalost…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  9.6.2022 #3 Author

  Veselo !!!
  Ekonomski tigar se probudio i jako je ogladneooooo

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.6.2022 #4 Author

  Podizanje kamatnih stopa ce najvise osetiti zaduzeni sa kreditima…

  Odgovori

 • SNEZANA

  10.6.2022 #5 Author

  Ocekivano u ovoj situaciji

  Odgovori

 • HEPO

  8.5.2024 #6 Author

  Sve na nas

  Odgovori

 • HEPO

  8.5.2024 #7 Author

  To je ocekivano

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...