Investitori razočarani odlukom centralne banke Kine

Nastavlja se slabljenje vrednosti azijskih akcija

BankeNovacSvet

21.8.2023 12:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nastavlja se slabljenje vrednosti azijskih akcija Nastavlja se slabljenje vrednosti azijskih akcija
Vrednost azijskih akcija oslabile su u ponedeljak nakon što je Kina smanjila kamatne stope na pozajmice manje nego što su tržišta očekivala, nastavljajući niz... Nastavlja se slabljenje vrednosti azijskih akcija

Vrednost azijskih akcija oslabile su u ponedeljak nakon što je Kina smanjila kamatne stope na pozajmice manje nego što su tržišta očekivala, nastavljajući niz skromnih stimulativnih mera, što je zabrinulo investitore.

Kineska centralna banka smanjila je svoju jednogodišnju kamatnu stopu za 10 baznih poena i ostavila nepromenjenu petogodišnju kamatnu stopu, što je iznenađenje za analitičare koji su očekivali smanjenje od 15 baznih poena, prenosi Reuters.

Razočaranje zbog oskudnog poteza dovelo je do pada kineskog indeksa CSI 300 za 0,4 odsto na najniži nivo u poslednjih devet meseci. Investitori su se nadali da će se ponoviti ogromna fiskalna potrošnja koja je uticala na ekonomiju u prošlosti.

Globalni indeks MSCI opao je za 0,4 odsto na najniži nivo u ovoj godini, nakon pada od 3,9 odsto prošle nedelje. Japanski Nikkei ojačao je za 0,4 odsto, nakon što je prošle nedelje zabeležio pad od 3,2 procenta. Berzanski indeksi u Evropi zabeležili su minimalan rast.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...