nakon 12 godina na čelu institucije

Pao švajcarski franak na iznenadnu objavu o odlasku predsednika centralne banke

BankeNovacSvet

2.3.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pao švajcarski franak na iznenadnu objavu o odlasku predsednika centralne banke Pao švajcarski franak na iznenadnu objavu o odlasku predsednika centralne banke
Švajcarska centralna banka izazvala je iznenađenje u petak objavlujući da će njen predsednik Tomas Žordan (Thomas Jordan), koji je vodio brojne krize tokom njegovih... Pao švajcarski franak na iznenadnu objavu o odlasku predsednika centralne banke

Švajcarska centralna banka izazvala je iznenađenje u petak objavlujući da će njen predsednik Tomas Žordan (Thomas Jordan), koji je vodio brojne krize tokom njegovih 12 godina na čelu institucije, otići u septembru, a zbog te neočekivane odluke pao je švajcarski franak.

Žordan (61), bivši profesor univerziteta, bio je na čelu banke od 2012. godine, tokom potresa na tržištima novca koji su primorali Švajcarsku nacionalnu banku (BNS) da odustane od svog minimalnog deviznog kursa naspram evra, krize covida-19 zbog koje su bile potrebne teške intervencije da se spreči urušavanje privrede i skorije krize banke Credit Suiss, koja je bila na ivici bankrota u martu 2023. godine.

Savet banke i Generalna uprava su u saopštenju rekli da jako žale zbog njegovog odlaska i da mu zahvaljuju na „izuzetnom angažovanju“ bez naznaka o njegovom nasledniku.

„Na moju odluku ni u kom slučaju nije uticala kriza Credit Suissa“, rekao je Žordan na konferenciji za novinare u Cirihu.

Direktor švajcarske uprave za nadzor tržišta Finma podneo je ostavku pet meseci posle odluke da se spoje Credit Suiss sa rivalskom švajcarskom bankom UBS, pozivajući se na zdravstvene razloge.

Žordan je rekao da njegovo zdravlje nema nikakav uticaj na njegovu odluku, već je samo rekao da je dobar momenat da se povuče.

„Ponovo imamo stabilnost cena i finansijsku stabilnost i to je uticalo na moju odluku“, rekao je on.

Od juna 2023. godine inflacija u Švajcarskoj pala je ponovo ispod dva odsto, što je cilj švajcarske centralne banke i spustila se na 1,3 odsto u januaru. 

Objava o odlasku direktora je uticala na pad vrednosti švajcarskog franka za 0,21 odsto, te se on menjao za 0,9579 franaka za evro u 17 sati. 

Ekonomista u firmi Capital Economics Adrijan Pretdžon rekao je da je ta objava izazvala šok i pitao se o mogućem nasledniku ukazujući da obično u takvim slučajevima banku preuzima potpredsednik.

Na mestu potpredsednika švajcarske centralne banke trenutno je Martin Šlegel (Martin Schlegel) koji je potpredsednik od avgusta 2022. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...