Kijev nagovestio da će Moskva biti pozvana na pregovore

Švajcarska: Postoji desetak mirovnih planova za Ukrajinu

Svet

26.2.2024 15:49 Autor: Vladimir Jokanović 2

Švajcarska: Postoji desetak mirovnih planova za Ukrajinu Švajcarska: Postoji desetak mirovnih planova za Ukrajinu
Ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignasio Kasis (Ignazio Cassis) izjavio je da opcije za rešavanja sukoba u Ukrajini ne nude samo zapadne države, već i... Švajcarska: Postoji desetak mirovnih planova za Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignasio Kasis (Ignazio Cassis) izjavio je da opcije za rešavanja sukoba u Ukrajini ne nude samo zapadne države, već i grupe zemalja kao što je BRICS. Prema njegovim rečima, postoji desetak mirovnih planova od kojih neki nisu javni.

„Što se tiče mirovnih planova koji su poznati javnosti, to je na primer kineski plan, o kojem sam razgovarao tokom posete Kini. A ima i drugih planova. Predlozi postoje, i oni su svuda širom planete“, rekao je Kasis za RIA Novosti, prenosi Komersant.

Šef švajcarske diplomatije rekao je da predlozi za rešavanje sukoba ukazuju na spremnost različitih zemalja da doprinesu prekidu neprijetaljstava. On je dodao da svi postojeći mirovni planovi imaju nekoliko zajedničkih osobina koje treba uzeti u obzir tokom pregovora.

Prema njegovim rečima, rezultat ne može biti 100 odsto zadovoljavajući za Ukrajinu niti za Rusiju. Švajcarska predsednica Viola Amherd objavila je u januaru da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio da se organizuje mirovna konferencija na visokom nivou.

Kijev je najavio da će u Švajcarskoj „u bliskoj budućnosti“ biti održan prvi samit o „formuli mira“, na koji će piti pozvano više od 160 zemalja, navodeći da bi poziv na konferenciju mogla da dobije i Rusija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak da niko nije kontaktirao Rusiju da razgovara o konferenciji o rešavanju sukoba u Ukrajini. Peskov je prethodna okupljanja u razgovorima o kijevskom predlogu „formule mira“ bez učešća Rusije ocenio kao neozbiljne i smešne.

  • PAVLE-2005

    26.2.2024 #1 Author

    Dovoljno je jedan ali da vredi a ovako 10 istih i ništa

    Odgovori

  • tamara71

    26.2.2024 #2 Author

    Kad bi Amerikanci gledali svoja posla lako bi se to resilo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...