Kripto tržište u 2021. godini

Pi kao fenomen industrije digitalnog novca

BerzaHi-techInvesticijeNovacSrbija

31.12.2021 13:26 Autor: Marija Krsmanović 1

Pi kao fenomen industrije digitalnog novca Pi kao fenomen industrije digitalnog novca
Godina za nama na kripto tržištu bila je, u najmanju ruku, burna – što zbog rekordne vrednosti bitcoina, što zbog opšte poplave nezamenljivih tokena... Pi kao fenomen industrije digitalnog novca

Godina za nama na kripto tržištu bila je, u najmanju ruku, burna – što zbog rekordne vrednosti bitcoina, što zbog opšte poplave nezamenljivih tokena (NFT) i novih kriptovaluta.

Berze digitalnog novca gotovo svake nedelje su beležile pojavu novog tokena koji obećava, ali pravo je pitanje koliko njih ima potencijala da u budućnosti svojim “rudarima” donese profit.

Prema podacima sa veb-sajta Planet Crypto, najzapaženije valute početkom godine bile su safemoon i dubaicoin. Zahvaljujući aktivnosti Ilona Maska (Elon Musk) na društvenoj mreži Twitter i dogecoin je imao momentum, a zahvaljujući ovoj mim kriptovaluti, koja je u opticaju još od 2013, ove godine su se pojavili i tokeni babydoge, Shiba Inu i Floki Inu.

Mnogi investitori na kripto berzi počeli su da otkrivaju nove mogućnosti NFT-ova, pa su tako od kolektibilnih tokena prerasli u sredstvo za podsticanje razvoja kripto ekonomije (potencijalno i ekonomije generalno). Tome je umnogome doprineo metaverzum Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg), koji je podstakao brojne svetske kompanije da pokrenu poslovanje i u virtuelnoj realnosti.

Velike svetske ekonomije odlučile su da se uključe u kripto trku, pa je tako kineska vlada zabranila sve aktivnosti vezane za rudarenje i najavila da će u opticaj pustiti digitalni juan. Ovo je, donekle, izazvalo paniku američke administracije, iako je kripto dolar u opticaju još od 2018. godine.

Ipak, sve oči su uglavnom bile uprte u bitcoin, čija je vrednost u poslednjim nedeljama decembra pala do 48.000 dolara. Oni koji nisu ljubitelji takve vrste volatilnosti (nestabilnosti) počeli su da tragaju za drugim profitabilnim rešenjima još dok je najveća kriptovaluta bila u usponu.

Srpski kripto entuzijasti zainteresovani za „pi“

Tako je u Srbiji veliki broj kripto entuzijasta instalirao na svojim mobilnim telefonima aplikaciju za rudarenje kriptovalute „pi“. Dok su se mnogi obradovali mogućnosti da na ovaj način uđu u sferu digitalnog novca, drugi su bili poprilično skeptični kada je ova kriptovaluta u pitanju.

Izvor: Pixabay.com

Prema rečima menadžera masmedija u kripto menjačnici ECD, Igora Mirkovića, pi je jedan od fenomena kripto industrije.

“Pi kriptovaluta je vrlo specifična, jer se rudari na izuzetno lak i svima dostupan način. Jednostavnom instalacijom aplikacije postajete pi rudar i dobijate pi tokene srazmerno broju novih rudara koje ste doveli, a ne jačini telefona odnosno hardvera koji posedujete. Pitanje je koliko će takva mreža biti stabilna i jaka, jer se trenutno pi kriptovaluta ne nalazi na funkcionalnom blokčejnu, već samo u vidu virtuelnih nagrada u aplikaciji”, navodi Mirković.

On kaže da do sada nisu zabeležene negativne posledice po mobilne telefone koji su rudarili pi, ali je izvesno da svaka aplikacija koja radi u pozadini telefona zauzima memoriju i ima uticaj na performanse i trajanje baterije, a samim tim i njen životni vek.

Mirković napominje i da ne postoji razlog zbog koga se pojedine berze ne bi zainteresovale za posredovanje u razmeni ovog coina, a već sada ima futurista koji su spremni da otkupe pi tokene po dogovorenoj ceni.

Međutiim, naši kripto rudari i investitori nisu jurili samo besplatne tokene. Mnogi od njih rado su ulagali i u eter, koji je bio prilično profitabilan i znatno manje volatilan u odnosu na bitcoin, ali i popularni dogecoin.

Šta je doneo decembar?

Poslednji mesec u godini nije doveo do zastoja u pojavljivanju novih digitalnih tokena. Tako su se pojavili i son-of-doge (SOD), arcade-network (ARC), kaizila, kriptogram, a popularne su postale i kriprovalute decentralizovanih autonomnih organizacija (DAO).

Nesumnjivo je da se kripto tržište još uvek razvija i da predstavlja neverovatan ekonomski potencijal. Ipak, baš kao i vrednost valuta koje se na njemu plasiraju, ovo tržište je još uvek nestabilno, što ne znači da će tako biti i u godini koja dolazi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...