Pokušaj stvaranja prve integrisane berze u svetu

Gibraltar razmatra regulisanje trgovanja kriptovalutama

BerzaNovacSvetVesti

27.12.2021 16:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

Gibraltar razmatra regulisanje trgovanja kriptovalutama Gibraltar razmatra regulisanje trgovanja kriptovalutama
Gibraltar, britanska prekomorska teritorija u Sredozemlju, uskoro bi mogla da postane sedište prve integrisane berze u svetu, gde bi se moglo trgovati konvencionalnim obveznicama... Gibraltar razmatra regulisanje trgovanja kriptovalutama

Gibraltar, britanska prekomorska teritorija u Sredozemlju, uskoro bi mogla da postane sedište prve integrisane berze u svetu, gde bi se moglo trgovati konvencionalnim obveznicama zajedno sa glavnim kriptovalutama kao što su bitcoin i dogecoin.

Regulatori na poluostrvu sa 33.000 stanovnika razmatraju mogućnost da blokčejn firma Valereum kupi berzu u novoj godini, prenosi Guardian. Britanski mediji ocenjuju da bi to bio veoma hrabar potez za regulatorni organ sa 82 zaposlena.

Finansijski sektor čini oko trećine gibraltarske ekonomije koja je vredna 2,4 milijarde funti. Ako sve bude išlo po planu, Gibraltar bi mogao da postane globalni centar za kriptovalute.

Ukoliko mali tim regulatora ne bude uspeo da uspostavi sistem, rizikovaće reputaciju Gibraltara i diplomatske sankcije, koje bi mogle da ugroze tamošnju ekonomiju.

Dok su neke zemlje, uključujući Kinu i Veliku Britaniju, ili zabranile ili otvoreno upozorile na rizike ulaganja u kripto imovinu, Gibraltar namerava da formalno reguliše trend trgovine kriptovalutama i da potvrdi status teritorije kao finansijskog centra. Ovaj pokušaj dolazi u trenutku kada Gibraltar želi da odbaci reputaciju poreskog raja.

Valereum Blockchain Plc je kompanija sa sedištem u Gibraltaru, koja je u oktobru zvanično ponudila da otkupi 80 odsto tamošnje berze GSX.

Globalna berzanska grupa, trenutni vlasnik GSX ostala bi sa 20 odsto vlasništva, prenosi MarketsMedia. Ostale pojedinosti eventualne transakcije za sada su tajna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...