najveći deo otišao na nagrade za rezultate rada

Poslodavci u Hrvatskoj dodatno povećavaju plate neoporezivim isplatama

EUNovacPoslovanjePreduzetnikRegion

25.7.2022 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poslodavci u Hrvatskoj dodatno povećavaju plate neoporezivim isplatama Poslodavci u Hrvatskoj dodatno povećavaju plate neoporezivim isplatama
Poslovni sektor u Hrvatskoj, uz nominalna povećanja plata, sve više nastoji da poveća primanja zaposlenima korišćenjem različitih vrsta neoporezivih isplata, dodatno ih stimulišući na... Poslodavci u Hrvatskoj dodatno povećavaju plate neoporezivim isplatama

Poslovni sektor u Hrvatskoj, uz nominalna povećanja plata, sve više nastoji da poveća primanja zaposlenima korišćenjem različitih vrsta neoporezivih isplata, dodatno ih stimulišući na taj način.

Prema podacima hrvatske Poreske uprave, u prvih šest meseci ove godine zaposlenima je, pored samih plata, isplaćeno 3,6 milijarde kuna (478 miliona evra) kroz razne kategorije neoporezivih primanja.

Iz objedinjenih JOPPD obrazaca (izveštaji o primanju, porezu na dohodak i doprinosu za obavezno osiguranje) proizlazi da je to u odnosu na isti period prošle godine povećanje za 640 miliona kuna (85 miliona evra) ili 22 odsto, piše Poslovni dnevnik.

Kako je kod tih isplata druga polovina godine po pravilu znatno viša uz dinamiku iz prvog polugodišta, neoporezive isplate do kraja godine bi mogle da dosegnu i 10,5 milijardi kuna (1,3 milijarde evra).

U prvih šest meseci najviše su, za 270 miliona kuna (35 miliona evra), povećane neoporezive isplate na ime “nagrada za rezultate rada”, kroz dodatne plate tj. dodatke na mesečnu platu. Do sredine godine isplaćeno ih je 26 odsto više nego prošle godine.

Budući da su za neoporezive prihode iznosi ograničeni, taj porast najpre odražava povećan broj preduzetnika koji na taj način nastoje da stimulišu zaposlene. U odnosu na uporedivo razdoblje prošle godine, broj preduzetnika koji je posezao za isplatama tih dodataka na plate povećao se sa manje od 36.000 na više od 44.000, a broj onih kojima su isplaćeni sa 465.000 na 571.000.

Kune u rukama
Foto: Printscreen youtube

Za desetak odsto u prvoj polovini ove godine bile su izdašnije i tzv. prigodne nagrade, poput onih za praznike ili za godišnje odmore. Tu vrstu dobilo je do kraja februara oko 717.000 osoba (oko 60.000 više nego prošle godine).

Iz godine u godinu raste i broj preduzetnika koji koriste mogućnost neoporezivih isplata za troškove ishrane radnika, uglavnom kroz paušalne naknade. Ove godine tu mogućnost koristilo je više od 40.000 njih, i to za više od 523.000 zaposlenih, a iznos isplata je, u odnosu na prošlu godinu, povećan za više od četvrtine.

Relativno gledano, i više od toga povećani su i neoporezivi prihodi za podmirivanje troškova smeštaja radnika. Objedinjeni JOPPD obrasci pokazuju rast tih naknada za gotovo 50 odsto, sa 61 (8,1 milion evra) na gotovo 90 miliona kuna (11,9 miliona evra).

Za tim je ove godine posezalo 2.300 preduzetnika, odnosno njih 400 više nego prošle godine, dok je broj radnika kojima su na taj način kompenzovani troškovi smeštaja sa prošlogodišnjih manje od 12.000 premašio 20.000. Realno je očekivati da će se s letnjim mesecima i turstičkom sezonom te brojke i znatnije povećati, piše Poslovni dnevnik.

Više nego prošle godine koristila se i mogućnost neoporezivih naknada za troškove dečjih vrtića, odnosno za brigu o predškolskoj deci, za šta je isplaćeno 23,5 miliona kuna (3,1 milion evra), i to za 6.542 dece, odnosno 30 odsto više njih nego prošle godine.

Konačno, isto važi i za neoporeziva plaćanja premija dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja koje poslodavci uplaćuju za radnike. Podmirenjem tih premija neoporezivo su povećana primanja 94.000 zaposlenh, za što je nešto više od 3.000 poslodavaca izdvojilo 35 miliona kuna (4,6 miliona evra) ili oko 14 odsto više nego prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...