Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Kontroverzna platforma za trgovanje akcijama testiraće raspoloženje investitora

Robinhood izlazi na berzu, očekuje tržišnu vrednosti od 40 milijardi dolara

BerzaNovac

6.7.2021 20:50 Autor: Marko Miladinović 0

Robinhood izlazi na berzu, očekuje tržišnu vrednosti od 40 milijardi dolara Robinhood izlazi na berzu, očekuje tržišnu vrednosti od 40 milijardi dolara
Krajem prošle nedelja američka Komisija za hartije od vrednosti (Securities and Exchange Commission – SEC), primila je zvaničnu finansijsku iizveštaj i podatke neophodne za... Robinhood izlazi na berzu, očekuje tržišnu vrednosti od 40 milijardi dolara

Krajem prošle nedelja američka Komisija za hartije od vrednosti (Securities and Exchange Commission – SEC), primila je zvaničnu finansijsku iizveštaj i podatke neophodne za registraciju kompanije Robinhood Markets za izlazak na američko berzansko tržište, preko indeksa NASDAQ, na kome su listirane sve finansijsko-tehnološke kompanije.

Robinhood ne pristaje da privlači pažnju javnosti od početka ove godine. Posle afere sa akcijama kompanije GameStop, koje su mali ulagači masovno kupovali preko ove online platforme za trgovinu hartijama od vrednosti u pokušaju da naude velikim investicionim fondovima, pre nekoliko dana joj je zvanični finansijski regulator izrekao najveću novčanu kaznu u istoriji Wall Street trgovanja.

No, kompanija Robinhood Markets ipak ide korak dalje uprkos prašini koja se diže. U registracionom listu dostavljenom SEC, predlaže se da berzanski tiker HOOD, piše između ostalog, a prenosi Financial Times.

Prema zvanićno objavljenom obrascu S-1, finansijsko stanje kompanije je veoma zdravo. U kalendarskoj 2020. godini ostvaren je rast prihoda od čak 245 odsto, sa 278 na 959 miliona dolara. S druge strane, neto profit je iznosio sedam miliona dolara, u poređenju sa 107 miliona gubitka iz 2019. godine. EBITDA, odnosno profit pre troškova poreza, taksi i amportizacija, iznosio je 155 miliona u poređenju sa 74 miliona dolara gubitka iz prethodnog mernog perioda. 

Objavljeni su i podaci iz prva tri meseca ove godine. Na kraju tog perioda desio se nagli skok popularnosti platforme uzrokovan slučajem „GameStop“ – zarada je porasla za 309 odsto u odnosu na period januar-mart 2020. godine, sa 128 na 522 miliona dolara.

Preko platforme Robinhood može online da se trguje akcijama i drugim hartijama od vrednosti, ali i kriptovalutama, bez obaveznog minimuma na nalogu korisnika, kako je često slučaj u zvaničnim brokerskim društvima.

Koji su zacrtani kompanijski ciljevi na inicijalnoj javnoj ponudi akcija, to jest zvaničnom listiranju na berzi, čiji datum će tek biti određen?

Kak opišu FT i Markets Insider, kao glavni menadžeri budućeg IPO-a navode se Goldman Sachs i J.P. Morgan, uz učešće

Procenjivača iz Barclays, Citigroup i Wells Fargo Securities. U pitanju su veliki i iskusni berzanski igrači.

Zboga toga su se upravo pobunili i mali ulagači preko društvene mreže Reddit, isti oni koji su do pre koji mesec podržavali postojanje i poslovanje platforme Robinhood pred istragom američkog Kongresa. Prema njima, kompanija će na ovaj način ući u red onih koji su bili na dijametralno suprotnoj strani, tako što će dozvoliti velikim investitorima da ulažu u nju i postanu njeni suvlasnici.

Kompanija je u ovom trenutku procenjena na tržišnu vrednost od oko 40 milijardi dolara, slažu se Forbes i FT. Ima oko 14 miliona korisnika, koji imaju u proseku po 3.500 dolara na svojim računima. Da li će i koliko privući pažnju investitora ostaje da se vidi, jer je tržište veoma kompetetivno, a do zvaničnog listiranja još svašta može da se dogodi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...