Dominantno ulaganje u neživotno osiguranje

Sektor osiguranja beleži konstantan rast uprkos ekonomskoj krizi

InvesticijeNovacOsiguranjeSrbija

6.1.2022 15:31 Autor: Ljiljana Begović 1

Sektor osiguranja beleži konstantan rast uprkos ekonomskoj krizi Sektor osiguranja beleži konstantan rast uprkos ekonomskoj krizi
Analiza sektora osiguranja Narodne banke Srbije (NBS) za treće tromesečje 2021. godine pokazuje da je ukupna premija osiguranja porasla za 9,7 odsto i iznosi... Sektor osiguranja beleži konstantan rast uprkos ekonomskoj krizi

Analiza sektora osiguranja Narodne banke Srbije (NBS) za treće tromesečje 2021. godine pokazuje da je ukupna premija osiguranja porasla za 9,7 odsto i iznosi 88,6 milijardi dinara.

Tehničke rezerve, koje pokazuju sposobnost društava da isplaćuju štete, porasle su za 6,3 odsto i iznose 221,6 milijardi dinara.

Na sektor osiguranja pandemija nije ostavila značajnije posledice.

Učešće neživotnih osiguranja od 78,2 odsto u ukupnoj premiji i dalje je dominantno. Premija neživotnih osiguranja porasla je za 10,6 procenata, pri čemu imovinska osiguranja, osiguranja motornih vozila – kasko i dobrovoljno zdravstveno osiguranje beleže rast, kao i osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, koje nakon pada u prvom tromesečju 2020. godine nastavlja sa nominalnim rastom“, navodi se u analizi NBS.

Učešće životnih osiguranja je smanjeno usled većeg rasta premije neživotnih osiguranja.

Ono što najviše zabrinjava ulagače jeste propadanje uloga usled skoka inflacije. Međutim, ipak postoje načini da se ulozi osiguraju.

Vlasnica agencije za prodaju osiguranja Dajana Petić kaže da prilikom ulaganja štednim putem na našem tržištu najveću pažnju treba usmeriti na to da inflacija ne obezvredi vrednost ulaganja.

„Zaštita štednog ugovora zvana indeksacija (praćenje potrošačke korpe) je jedini način da zaštitite svoj novac od propadanja. Dinarska ulaganja kroz polise životnih osiguranja koje imaju ovu vrstu zaštite, kako pravnu tako i finansijsku, ja lično uključujem svakom svom osiguraniku. Ljudi koji štede i plaćaju štednju u dinarima apsolutno ostaju zaštićeni, iako im je ugovor za isplatu ugovoren u evrima“, naglašava Petić za Biznis.rs.

Novac, ugovor i penkalo
Foto: Shutterstock

Naša sagovornica smatra da su osiguravajuće kuće koje su počele da primenjuju ovakav vid zaštite uloga i osiguranika donele štedišama veliku korist.

„Ja mojim osiguranicima volim da kažem da dinarskom štednjom osiguravaju evre, a pritom stiču uslove za ugovaranje privatnih penzija“, objašnjava Petić.

Iz NBS objašnjavaju da su postojećim propisima kojima se uređuje delatnost osiguranja stvoreni preduslovi za značajan korak ka daljoj konvergenciji stanja sektora osiguranja u Republici Srbiji nivou razvoja tog sektora u Evropskoj uniji.

„Značajne promene regulatornog okvira u oblasti nadzora delatnosti osiguranja očekuju se tek sa punim usklađivanjem propisa sa Direktivom o distribuciji osiguranja i primenom Solventnosti II. Direktiva o distribuciji osiguranja donosi rešenja kojima se bliže utvrđuje nadzor i upravljanje proizvodima osiguranja kako bi se obezbedilo da ti proizvodi odgovaraju stvarnim potrebama korisnika. Pored toga, ova direktiva propisuje način informisanja korisnika i distribucije proizvoda osiguranja, čime se unapređuje nivo zaštite prava i interesa korisnika usluge osiguranja“, objašnjavaju iz NBS.

Takođe, prema najnovijim podacima na tržištu Republike Srbije poslovalo je 20 društava za (re)osiguranje, što je nepromenjeno u odnosu na isti period prethodne godine, uz povećanje broja zaposlenih na 11.316, po stopi od 1,1 odsto.

Bilansna suma sektora osiguranja porasla je za 6,7 odsto i iznosi 334,1 milijardi dinara, dok je kapital sektora osiguranja porastao za 4,9 odsto i iznosi 68,4 milijarde dinara.

  • ZORICA.S

    7.1.2022 #1 Author

    Svako zeli da se osigura to je prirodno….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...