Otvoreni Srpski dani osiguranja u Aranđelovcu

Sektor osiguranja premašio milijardu evra godišnje uplate premija

NovacOsiguranje

26.11.2021 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sektor osiguranja premašio milijardu evra godišnje uplate premija Sektor osiguranja premašio milijardu evra godišnje uplate premija
Uprkos krizi tržište osiguranja je stabilno, čak beleži i rast uplata od skoro 10 odsto, rekla je predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije, Ivana Soković,... Sektor osiguranja premašio milijardu evra godišnje uplate premija

Uprkos krizi tržište osiguranja je stabilno, čak beleži i rast uplata od skoro 10 odsto, rekla je predsednica UO Udruženja osiguravača Srbije, Ivana Soković, na otvaranju manifestacije Srpski dani osiguranja u Aranđelovcu.

Sudeći po rastu prodaje polisa, sektor osiguranja je u ovoj godini uspešnije odgovorio na nešto drugačije potrebe građana i privede u doba pandemije.

 „U prilog tome govore i podaci Privredne komore Srbije da je premija osiguranja za prvih devet meseci ove godine rasla gotovo 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Posebno bih istakla rast premije zdravstvnog osiguranja koji je skoro 22 procenta“, navodi Soković, prenosi RTS.

Istom skupu prisustvovala je i guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, koja je rekla da su osiguravajuća društva u prva tri tromesečja ove godine postigla rezultate koji su u nekim segmentima najbolji za poslednjih 10 godina, ali se zakoni moraju poštovati i porez na dobit plaćati u Srbiji.

Foto: Freepik.com

“Za prva tri tromesečja ove godine ostvaren je pozitivan privremeni neto rezultat u iznosu od 6,7 milijardi dinara. Bilansna suma sektora osiguranja povećana je za 6,7 odsto, na 334,14 milijardi dinara, dok su tehničke rezerve povećane za 6,3 odsto na 22,1 milijardi dinara“, ističe Tabaković.

U nameri da osiguranje učine što dostupnijim, uključila se mreža pošta Srbije.

„Želimo da naši zaposleni budu obučeni da prodaju i te polise siguranja i sve proizvode koje osiguravajuće kuće nude“, navodi direktor JP Pošta Srbije Zoran Đorđević.

Svojevrsni paradoks je da će osiguranja baš u ovoj i dalje godini krize, dostići i premašiti dugo ciljanu milijardu evra godišnje uplate premija osiguranja.

Sektor osiguranja u ovom trenutku raspolaže sa 220 milijardi dinara tehničkih rezervi. Najveći deo novca, preko 80 odsto ulaže se u kupovinu državnih obveznica.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...