Guvernerka ruske centralne banke najavila monetarno popuštanje

Smanjenje kamatnih stopa u Rusiji u drugoj polovini 2024.

BankeNovacSvet

8.4.2024 15:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

Smanjenje kamatnih stopa u Rusiji u drugoj polovini 2024. Smanjenje kamatnih stopa u Rusiji u drugoj polovini 2024.
Guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiulina potvrdila je da bi ruska centralna banka mogla da pređe na snižavanje ključne kamatne stope u drugoj polovini tekuće... Smanjenje kamatnih stopa u Rusiji u drugoj polovini 2024.

Guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiulina potvrdila je da bi ruska centralna banka mogla da pređe na snižavanje ključne kamatne stope u drugoj polovini tekuće godine. Promena politike uslediće pod uslovima da se u međuvremenu smanji inflacija.

Nabiulina je upozorila na rizike preranog ublažavanja monetarne politike, ističući da je uticaj stroge monetarne politike na privredni rast minimalan, prenosi Komersant. „Čvrsta monetarna politika usporava inflaciju, ali ekonomija nastavlja da pokazuje impresivne stope rasta“, navela je guvernerka, prenosi Komersant.

Prema rečima šefice ruske centralne banke, tržište rada i nestašica kadrova imaju mnogo veći uticaj na stopu rasta. Nabiulina je dodala da je glavni ograničavajući faktor za proširenje proizvodnje nedostatak radne snage, kao i da je nezaposlenost u Rusiji na istorijski niskom nivou.

Proširenje proizvodnje sada je moguće uglavnom kroz ulaganja u automatizaciju i povećanje produktivnosti. „Stoga niska i predvidiva inflacija nije ništa manje važna za biznis nego za građane“, ocenila je Nabiulina.

Ona je navela da iskustva mnogih zemalja pokazuju da preuranjeno smanjenje kamatne stope može da izazove drugi talas inflacije, sa kojim se teže izboriti nego sa prvim. „Ako inflacija nastavi da usporava, pretpostavljamo da ćemo moći da počnemo da smanjujemo ključnu stopu ove godine, verovatno u drugoj polovini“, rekla je guvernerka u obraćanju Državnoj dumi.

Ruska centralna banka je na sednici upravnog odbora u martu odlučila da zadrži godišnju kamatnu stopu na 16 odsto. Odluka je doneta u kontekstu ublaženog, ali i dalje visokog inflatornog pritiska. Godišnja inflacija u martu procenjena je na 7,7 odsto, dok je cilj centralne banke četiri odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...