Trgovci uznemireni zbog inflacije u SAD

S&P 500 nastavio da slabi peti dan zaredom

BerzaNovacSvet

19.4.2024 10:56 Autor: Vladimir Jokanović 7

S&P 500 nastavio da slabi peti dan zaredom S&P 500 nastavio da slabi peti dan zaredom
Akcije na američkim berzama završile su sesiju u četvrtak uglavnom u crvenom dok neizvesnost nastavlja da vlada na tržištu. Referentni indeks S&P 500 oslabio... S&P 500 nastavio da slabi peti dan zaredom

Akcije na američkim berzama završile su sesiju u četvrtak uglavnom u crvenom dok neizvesnost nastavlja da vlada na tržištu. Referentni indeks S&P 500 oslabio je oko 0,2 odsto, zabeleživši peti uzastopni dan pada, najduži niz gubitaka ove godine. Dow Jones Industrial Average bio je blizu nivoa na otvaranju sesije, dok je Nasdaq Composite pao 0,5 odsto, produžavajući nedavni pad tehnoloških akcija.

Akcije su oslabile usled zabrinutosti da inflacija ne jenjava i da će Federalne rezerve možda odložiti smanjenje kamatnih stopa. Zvaničnici Feda su pojačali ove brige u četvrtak, pri čemu je predsednik Atlantskog Feda Rafael Bostik (Raphael Bostic), ponovio da ne očekuje smanjenje kamatnih stopa do kraja godine, prenosi Yahoo Finance.

To je usmerilo fokus na korporativne zarade, dok investitori pažljivo prate da li izveštaji odgovaraju visokim očekivanjima. Najnoviji kvartalni rezultati kompanije TSMC, tajvanskog giganta za čipove, bili su mešoviti. Kompanija je upozorila na svoje očekivanje rasta ove godine izvan poslovanja sa memorijskim čipovima, što je smanjilo vrednost akcija za više od pet odsto.

Fokus na zaradama preusmeren je na Netflix, prvu od velikih tehnoloških kompanija koja objavljuje izveštaj. Finansijsko ažuriranje vodećeg servisa za striming neki smatraju prvim pravim testom za akcije ove sezone zarada, budući da mega-kap kompanije i dalje igraju važnu ulogu u podsticanju rasta tržišta.

Američki obveznički prinosi ponovo su porasli u četvrtak. Prinos na desetogodišnje trezorske obveznice bio je u porastu, blizu 4,6 procenata. Nakon zatvaranja tržišta, Netflix je objavio kvartalne zarade koje su pokazale veći broj dodatih pretplatnika nego što se očekivalo, ali je prognoza prihoda za tekući kvartal bila nešto niža nego što se nadalo. Akcije su pale više od tri odsto u trgovanju nakon zatvaranja.

Ukoliko vrednost akcija izlistanih u S&P 500 bude nastavila da slabi u petak, bila bi to prva nedelja od oktobra prošle godine u kojoj je referentni berzanski indeks svakodnevno beležio pad. Akcije kompanije Tesla oslabile su u aprilu za 3,1 odsto, ukupno za 14 odsto u aprilu. Cena zlata porasla je za 0,9 odsto na 2.382,79 dolara za uncu (31,1 gram).

 • LENA

  19.4.2024 #1 Author

  Ovo je važan period za berzu, a dalji pad akcija može signalizirati promene u tržišnom sentimentu.

  Odgovori

 • LENA

  19.4.2024 #2 Author

  Porast obvezničkih prinosa dodatno je doprineo neizvesnosti na tržištu.

  Odgovori

 • FILIP07

  20.4.2024 #3 Author

  Kriza zakucala i kod njih

  Odgovori

 • Milena

  21.4.2024 #5 Author

  Kakve promene u tržišnom sentimentu očekujete Lena?

  Odgovori

 • SHALIMAR

  21.4.2024 #6 Author

  Neznaju oni sta je kriza i inflacija…

  Odgovori

 • LEA

  21.4.2024 #7 Author

  Steta..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...