Indeks S&P porastao za 10 odsto u prvom kvartalu

Wall Street zabeležio najbolji početak godine u poslednjih pet godina

BerzaSvet

1.4.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street zabeležio najbolji početak godine u poslednjih pet godina Wall Street zabeležio najbolji početak godine u poslednjih pet godina
Nakon velikog rasta prošle godine, američko tržište akcija zabeležilo je i snažan početak 2024. na talasu optimizma oko rasta ekonomije i očekivanog smanjenja kamata,... Wall Street zabeležio najbolji početak godine u poslednjih pet godina

Nakon velikog rasta prošle godine, američko tržište akcija zabeležilo je i snažan početak 2024. na talasu optimizma oko rasta ekonomije i očekivanog smanjenja kamata, te nastavka pomame ulagača za poslovnim šansama u vezi sa veštačkom inteligencijom, objavila je brokerska kuća Momentum.

Indeks S&P 500 porastao je više od 10 procenata u periodu januar-mart, što je njegovo najbolje prvo tromesečje od 2019. godine. Ovaj berzanski pokazatelj je krajem januara zabeležio novi rekordni nivo, da bi u narednom periodu nekoliko puta postavljao nove najviše vrednosti bez značajnijeg pada u 2024. godini.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao je od početka godine preko devet procenata, a krajem februara je takođe zabeležio novu rekordnu vrednost.

Ključni činilac poverenja investitora u tekućoj godini jeste očekivanje da će privreda zabeležiti „blago prizemljenje“ (soft landing) odnosno da će inflacija oslabiti dok će ekonomija izbeći oštar pad aktivnosti.

Snažan rast indeksa akcija desio se uprkos rastu prinosa na državne obveznice, što je u prošloj godini bio scenario koji je prkosio tržištu akcija. Prinosi na američke 10-ogodišnje obveznice porasli su sa 3,86 odsto na početku godine na trenutnih 4,21 odsto.

U prvom tromesečju najveće tehnološke kompanije su takođe bile nosioci rasta, ali se za razliku od prošle godine među njima desilo veliko raslojavanje. U prvom tromesečju sedam najvećih kompanija je činilo 40 odsto rasta indeksa S&P 500 u odnosu na prošlogodišnjih 60 odsto.

NVIDIA je ostala lider rasta sa skokom od preko 80 odsto, dok je Meta zabeležila rast od 37 odsto. Tesla je bio veliki gubitnik sa padom od 29 odsto nakon slabljenja tražnje na tržištu e-vozila, dok je Apple oslabio 11 odsto nakon pritiska na kineskom tržištu, kao i sa strane američkog regulatora.

Najbolji sektor u periodu januar-mart sa prinosom od 15,6 odsto bile su komunikacione usluge, sledi energetika sa 12,7 odsto, te tehnologija sa 12,5 odsto. Na dnu liste su sektori proizvođača neesencijalne robe (rast od 4,8 odsto), komunalnih usluga (3,6 odsto) i nekretninski sektor koji je jedini zabeležio negativni prinos (pad od 1,4 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...