legendarni direktor s jedne strane, a sa druge investitor koji traži reformu poslovanja

Korporativna borba za pozicije na čelu kompanije Disney

BerzaInvesticijeSvet

31.3.2024 13:20 Autor: Marko Miladinović 9

Korporativna borba za pozicije na čelu kompanije Disney Korporativna borba za pozicije na čelu kompanije Disney
Izvršni direktor kompanije Disney Bob Ajger (Bob Iger) i Nelson Pelc (Nelson Peltz), osnivač investicionog fonda Trian Partners, upleteni su u žestoku bitku preko... Korporativna borba za pozicije na čelu kompanije Disney

Izvršni direktor kompanije Disney Bob Ajger (Bob Iger) i Nelson Pelc (Nelson Peltz), osnivač investicionog fonda Trian Partners, upleteni su u žestoku bitku preko svojih posrednika u poslednja tri meseca za kontrolu nad dva mesta u korporativnom odboru medijskog giganta.

Konačni obračun će se održati u sredu, 3. aprila tokom Disney-ovog godišnjeg sastanka akcionara, kada će investitori glasati za novi sastav odbora.

Disney je još u januaru najavio svojih 12 kandidata za odbor, uključujući Ajgera. Nekoliko dana kasnije, međutim, Trian Partners — koji kontroliše udeo u Disney-u vredan 3,5 milijardi dolara — formalno je nominovao Pelca i bivšeg finansijskog direktora kompanije Džeja Rasula (Jay Rasulo) za dva mesta u odboru. To je potom pokrenulo proksi okršaj oko budućnosti kompanije, piše Financial Times.

Ajger je praktično postao zaštitno lice kompanije. Osim što je u njoj prisutan na raznim funkcijama već četiri decenije, bio je njen izvršni direktor u periodu najvećih profita i širenja od 2005. do 2020. godine.

Uzdignut je u izvršnog predsednika pre nego što je otišao u penziju 2021. godine, ali se potom vratio na najvišu izvršnu poziciju na kojoj je stekao status legendarnog direktora, jer je kompanija počela da beleži velike gubitke usled pandemijskog zatvaranja njenih zabavnih parkova, sve manje gledanosti i sve lošijeg kvaliteta preskupih filmskih franšiza.

Ni Ajgerovo upravljanje nije bez određenih skandala – već godinu dana je u otvorenom sukobu sa Ilonom Maskom (Elon Musk) oko politike (ne)reklamiranja na društvenoj mreži X, a zamera mu se što je iz studija Pixar otpustio neke od najkreativnijih direktora koji su pomogli ranijem velikom rastu, zbog glasina o njihovom nedoličnom ponašanju na radnom mestu. Pored toga, Disney je dozvolio online klađenje preko svoje subdivizije ESPN, što je naišlo na ozbiljne kritike u američkim medijima koji većinom s ponosom gledaju na kompaniju koja je simbol kreiranja „porodičnog sadržaja“.

Rast vrednosti akcija kompanije Disney, zaključno sa poslednjim trgovačkim danom na Wall Street-u/ Izvor: TradingView

Čak ni poslovično umešni Ajger očigledno nije pomogao u 2023. i početkom tekuće godine da se rezultati na bioskopskim blagajnama preokrenu u korist Disney-a. Mnoge TV serije i filmovi su otkazani, i umesto njih najavljeni neki drugi naslovi.

S druge strane, 81-godišnji Nelson Pelc i ranije je vodio slične korporativne bitke u upravnim odborima kompanija Procter & Gamble i Heinz. Ovo je drugi Pelcov pokušaj da dobije mesto u odboru Disney-a nakon neuspele kampanje 2023. godine.

Pelcova ponuda je ukorenjena u njegovom argumentu da su rezultati u padu.

„Uprkos mnogim prednostima, Disney je izgubio svoj put – pao je sa liderske pozicije na bioskopskim blagajnama, zakasnio je da uđe u striming biznis, a zauzvrat je udvostručio operacije na ’tradicionalnoj’ televiziji u pogrešno vreme“, rekao je investitor u pismu poslatom akcionarima ovog meseca, preneo je Quartz.

Njegov Trian Partners je objavio izveštaj na na 133 strana u kojem su navedeni Pelcovi planovi za reformu Disney-a, koji uključuju razvoj strategije za dostizanje marže profita sličnih Netflixovim do 2027. godine.

Disney pokušava da se odbrani od pokušaja preuzimanja rukovodećih pozicija. Kompanija je čak pokrenula novu veb stranicu na kojoj traži od akcionara da ne glasaju za kandidate iz Pelcove investicione firme.

„Nelson Pelc ima dugu istoriju ’napada’ na kompanije na krajnju štetu vrednosti njihovih akcija“, objavljeno je na veb stranici. „Nadzor od strane 81-godišnjeg menadžera hedž fondova bez kreativnog iskustva ometao bi kreativni napredak kompanije“, saopštio je Disney.

S druge strane, glasine o potencijalnim pregovorima između Apple-a i Disney-a ranije tokom 2023. godine nisu naišle na ovoliki otpor članova odbora giganta industrije zabave, iako jesu negirane.

Podrška za Ajgerovu poslovnu strategiju dolazi od nekih od najvećih imena u oblasti zabave i finansija, uključujući generalnog direktora banke JPMorgan Chase Džejmija Dajmona (Jamie Dimon), tvorca univerzuma „Ratova zvezda“ Džordža Lukasa (George Lucas), kao i pojedinih naslednika samog Volta Diznija (Walt Disney), koji imaju akcije i pravo glasa u kompaniji.

Nasuprot tome, Pelc je dobio podršku od savetodavnih firmi za tehnološke zastupnike Institutional Shareholder Services (ISS) i Egan-Jones. Pelc takođe ima glas Ajka Perlmutera (Ike Perlmutter), bivšeg predsednika ćerke kompanije Marvel Entertainment i jednog od najvećih nezavisnih Disney-jevih akcionara. U martu prošle godine Perlmuter je otišao iz kompanije u sklopu kampanje za smanjenje troškova, ali je javno rekao da je zapravo otpušten.

A kako stoje akcije kompanije u svetlu ove borbe? Zapravo veoma dobro – izgleda kao da investitori očekuju da će rasplet ove situacije doneti dobre rezultate. Disney-eve akcije su porasle za više od 30 odsto, na oko 122 dolara po akciji, otkako je Pelc u novembru najavio svoje planove da traži mesta u upravnom odboru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...