Detalji projekta za razvoj tržišta kapitala

Kako do korporativnih obveznica uz podršku države: Firme da budu transparentne i poboljšaju upravljanje

BerzaInvesticijeSrbija

29.3.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 8

Kako do korporativnih obveznica uz podršku države: Firme da budu transparentne i poboljšaju upravljanje Kako do korporativnih obveznica uz podršku države: Firme da budu transparentne i poboljšaju upravljanje
Ministarstvo finansija objavilo je plan koji se odnosi na projekat „Podsticanje dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala“. Za taj projekat Svetska banka odobrila je... Kako do korporativnih obveznica uz podršku države: Firme da budu transparentne i poboljšaju upravljanje

Ministarstvo finansija objavilo je plan koji se odnosi na projekat „Podsticanje dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala“.

Za taj projekat Svetska banka odobrila je kredit u vrednosti od 27,7 miliona evra, a u planu su navedene komponente i ciljevi koje država želi da postigne – među kojima je najveću pažnju javnosti privukao onaj o „produbljivanju tržišta korporativnih obveznica“, uz najavu da će država snositi trošak emitovanja odabranih hartija.

Među proklamovanim ciljevima su uspostavljanje jedinice za tržišta kapitala u Ministarstvu finansija i jačanje institucija tržišta kapitala, ali i stvaranje takozvanog jedinstvenog šaltera, o čemu je Biznis.rs pisao prošlog leta kada su ti planovi predstavljeni i misiji Međunarodnog monetarnog fonda tokom prve revizije aktuelnog aranžmana.

Stvaranje jedinstvenog šaltera ili „one stop shop“-a vodi se kao „sveobuhvatni rezultat projekta“, i to kroz razvoj posebne „jedinice“ (službe) u okviru Ministarstva finansija.

„Cilj one stop shop-a biće pružanje sveobuhvatnog skupa usluga u vezi sa razvojem tržišta kapitala. Očekuje se da će služba na jednom mestu biti odgovorna za sve aktivnosti vezane za tržište kapitala koje uključuju opštu javnost ili subjekte privatnog sektora. One stop shop će pratiti implementaciju Strategije za razvoj tržišta kapitala, podržavati sprovođenje ‘neregulatornih’ aktivnosti, koordinirati međuinstitucionalnu saradnju, upravljati portalom i pružati centralizovanu podršku učesnicima na tržištu“, stoji u Planu angažovanja zainteresovanih strana.

Kao primer aktivnosti budućeg one stop shop-a navedeno je stvaranje „interaktivnog web portala u kojem će javnost imati centralizovan, digitalizovan sistem informacija u vezi sa izdavanjem korporativnih obveznica i drugim proizvodima tržišta kapitala koji uključuju mogućnosti ulaganja, kao i zakonske regulative, kako za domaće tako i za međunarodne investitore“.

Image by creativeart on Freepik

Ko su potencijalni izdavaoci korporativnih obveznica?

Drugi ključni cilj projekta je „produbljivanje ponude“, odnosno, kako stoji u planu, emitovanje većeg broja korporativnih obveznica ili drugih instrumenata nedržavnih hartija od vrednosti u dinarima, uključujući poseban fokus na zelena i druga tematska izdanja (emisije).

„Eksplicitan naglasak“ je, kako se ističe, na finansiranju borbe protiv klimatskih promena, kao i na produbljivanju tražnje kroz privlačenje većeg broja investitora pojednostavljivanjem režima oporezivanja tržišta kapitala.

Kada je reč o potencijalnim izdavaocima, u Planu se računa na zainteresovanost velikih (sa više od 250 zaposlenih) i srednjih (sa više od 50 radnika) privatnih kompanija, kao i preduzeća čije su vlasnice žene, ili imaju žene u rukovodećoj strukturi. U programu mogu učestvovati i državna preduzeća, kao i kompanije zainteresovane za izdavanje zelenih i drugih tematskih obveznica.

Sve te firme mogu doći na „širu listu“ potencijalnih učesnika programa, ukoliko ispune preliminarne kriterijume:

  • da u ‘pismu posvećenosti’ izraze spremnost da prođu kroz neophodna poboljšanja korporativnog upravljanja i finansijskih procesa, i da prihvate zahteve transparentnosti prema vlasnicima obveznica
  • da o njima nema negativnih informacija u relevantnim kreditnim registrima
  • da ostvaruju dobit u prethodne tri godine – sa izuzetkom 2020. ako je (gubitak) u vezi sa COVID-19
  • da ostvaruju određeni minimalni operativni prihod, maksimalni dug/ koeficijent kapitala i minimalni koeficijent pokrića kamata (u Planu nisu precizirani konkretni iznosi)
  • da nisu uključeni u sektore koji su na negativnoj listi Svetske banke (kao što su sektori koji su u suprotnosti sa zahtevima ESG Svetske banke i mogu predstavljati rizik po reputaciju Vlade Srbije i učesnika programa
Image by pch.vector on Freepik

„U programu neće biti sektorskog fokusa sve dok preduzeća ispunjavaju ove uslove“, stoji u Planu uz napomenu da će nabrojani preliminarni kriterijumi biti uključeni u budući Operativni priručnik projekta.

Posebna radna grupa u Ministarstvu finansija će, uz podršku Komisije za hartije od vrednosti i drugih relevantnih zainteresovanih strana, identifikovati početnu „širu listu“ potencijalnih izdavalaca korporativnih obveznica, proceniti njihove potrebe u vezi sa tehničkom pomoći, obukom i smernicama kako bi se ovim kompanijama omogućilo da se pripreme za izdavanje, a zatim će ih voditi kroz proces izdavanja obveznica, navedeno je u Planu.

Ministarstvo finansija je nedavno za Bloomberg Adria potvrdilo da se trenutno sprovodi finalna faza pripreme za početak ovog programa na kome sarađuju sa Svetskom bankom kroz izbor finansijskih savetnika, kao i da je više desetina firmi izrazilo zainteresovanost za učešće u programu, ali da prvi ugovori neće biti potpisani pre maja.

U međuvremenu su objavljeni javni pozivi za prikupljanje ponuda zainteresovanih brokersko-dilerskih društava i banaka/kreditnih institucija za pružanje konsultantskih usluga na Projektu, a Beogradska berza objavila je da je rok za dostavu ponuda ističe 2. aprila u 12 časova.

Projekat „Podsticanje dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala“ trebalo bi da traje do marta 2027. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.