Tržišna vrednost kompanije 20 milijardi evra

Španska vlada će kupiti deset odsto udela u Telefonici

InvesticijeNovacSvet

20.12.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Španska vlada će kupiti deset odsto udela u Telefonici Španska vlada će kupiti deset odsto udela u Telefonici
Španska vlada će kupiti čak deset odsto kompanije Telefonica SA da bi telekomunikacionoj kompaniji dala „veću stabilnost akcionara“ da ispuni svoje ciljeve, nakon što... Španska vlada će kupiti deset odsto udela u Telefonici

Španska vlada će kupiti čak deset odsto kompanije Telefonica SA da bi telekomunikacionoj kompaniji dala „veću stabilnost akcionara“ da ispuni svoje ciljeve, nakon što je Saudi Telecom ranije ove godine objavio plan za kupovinu udela u španskoj kompaniji.

Vlada je na sastanku vlade odlučila da naredi državnoj holding kompaniji Sepi da kupi udeo, naveo je Sepi iz Madrida u regulatornom podnesku, piše Seebiz.

Vlada je u novembru saopštila da će preduzeti „istraživačku analizu“ potencijalne kupovine udela u madridskoj Telefonici. To je bilo oko dva meseca nakon što je Saudijski Telecom pod državnom kontrolom objavio planove za kupovinu 9,9 odsto Telefonice.

„Telefonica je vodeća telekomunikaciona kompanija u Španiji i na međunarodnom nivou“, rekao je Sepi. „Obavlja niz aktivnosti od ključnog značaja za privredu, istraživanje, bezbednost, odbranu i dobrobit građana.“

Sepi je rekao da će nastojati da se završi kupovina akcija uz minimiziranje uticaja na cenu akcija.

Akcije Telefonice pale su u Madridu za 0,8 odsto na 3.565 evra pre objave. To daje kompaniji tržišnu vrednost od oko 20 milijardi evra (22 milijarde dolara).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...